Malostranské výpravy: výtvarně-poznávací procházky

9.2.2023, 16:00 – 23.3.2023, 18:30

Poznejme společně krásu a rozmanitost Malé Strany. Podnikneme šest výprav, během kterých si prohlédneme a zachytíme všechny prvky, které tvoří městské prostředí.

Pokusíme se okolí nejen vidět a slyšet, ale také zaznamenat a vyjádřit vlastním způsobem. Neboj se kreslit, klidně čmárej, foť a piš si myšlenky. Nebo říkej, co tě napadá. Hraj si. Neber to tak vážně. V Rybárně budeme mít zázemí, kde si můžeme projít materiál ulovený venku, něco dotáhnout nebo třeba úplně přetvořit. Otevřeme krásné knihy a podíváme se, jak město viděl někdo před námi.
Na úvod našich vycházek se pokusíme nahlédnout na město jako na celek – kde je jeho střed, kde ho obklopovaly hradby, jaký má reliéf, jakou siluetu. Pak pronikneme do hloubky minulosti a navštívíme některé z nejstarších budov.
Zvlášť se zaměříme na kostely – kolik jich na Malé Straně je? Podaří se nám vejít dovnitř a zahlédnout něco tajemného? A co se stalo s těmi, které z moci úřední zanikly? Najdeme také hodně starých paláců a domů, ale i několik nových, které s těmi starými tiše souzní. Mezi
budovami zažijeme veřejné prostory s krásnými dlažbami, plné soch, laviček, kandelábrů, obchodů a života. A samozřejmě – zahrady a parky! A v nich památné stromy, plno zajímavých lidí, klid vodní hladiny... To vše budeme zaznamenávat a každý si tak vytvoří svého originální ho průvodce po Malé straně či deník zažitého.
 
Celý kurz může fungovat mimo jiné i jako příprava na vysokou školu.
 
S sebou si přines vlastní skicák, nebo dva – jeden úplně laciný, o který se nebudeš bát, a druhý, do kterého nakreslíš to, na čem ti záleží. Vybav se tužkou, černým fixem, případně pastelkami nebo barevnými fixy. V zimních měsících se dobře oblékni a vezmi si třeba termosku s čajem! Venku nebudeme celou dobu, zahřejeme se v Rybárně nebo v jiném interiéru.
 
Přihlas se nejlépe na celý program. Je možné přijít i samostatně (ideálně po domluvě alespoň den předem). Cena je 2430 Kč na všech 6 termínů.
Harmonogram/témata kurzu:
12. ledna - Křížem krážem, nahoru a dolů
26. ledna - Nejstarší minulost stále přítomná
9. února - Kostely
23. února - Paláce a domy
9. března - Náměstí, mobiliář a umění ve veřejném prostoru
23. března - Parky, lidé, řeka
 
Kde: Skautský institut v Rybárně, U Sovových mlýnů 134/1, Praha 1