Betlém aneb Převeliké klanění sotva narozenému Jezulátku - Divadlo Bez zábradlí

10.12.2023, 19:00 – 23.12.2023, 16:00

Divadlo Bez zábradlí uvede 10. prosince v pražské premiéře úspěšné vánoční představení “Betlém aneb Převeliké klanění sotva narozenému Jezulátku” v režii Vladimíra Morávka. Vánoční báseň Jana Antonína Pitínského neobvyklým způsobem zpracovává tradiční biblický příběh, který je v Morávkově režii interpretován jako mystická podívaná o narození Jezulátka, symbolu dobra a lásky, vítězícího nad zlem a nenávistí. Křehké, místy i komediální rodinné představení nabídne i tradiční koledy, a především nevšední kulturní zážitek.

Betlém aneb Převeliké klanění sotva narozenému Jezulátku - Divadlo Bez zábradlí
  • Adresa:
    Jungmannova 36/31
    Praha 1 110 00

Původní premiéra proběhla v prosinci 1989, kdy revoluční události zasáhly do průběhu zkoušek. ,,Pracovat na této inscenaci jsme začali v září, zakázali nám to celé v říjnu, protože to napsal kontroverzní Pitínský a ještě o Panně Marii. O Bohu. Jenže pak přišel listopad. Pitínský se záhy stal klíčovým mužem moderního českého divadla. A my v té své Procházkově síni Domu umění začali jako úplně první v ČSSR tvrdit: Psáno jest v svaté Bibli, psáno jest v svatém Písmu. Tím líp!” vzpomíná režisér Vladimír Morávek. V průběhu dlouholeté existence byla inscenace uvedena mimo jiné při příležitosti zveřejnění záměru rekonstrukce Českého centra v New Yorku, kde ji poprvé uviděli také Václav a Dagmar Havlovi. Významný britský dramatik českého původu Tom Stoppard se o představení vyjádřil jako o čisté nádheře. ,,Věřím, že jej tak přijmou i pražané a stane se pro ně novou vánoční tradicí” zve na představení Morávek.

Divadlo Bez zábradlí bude Betlém uvádět jako sezónní představení vždy v průběhu adventu. Letos ho budou moci diváci spatřit v pěti exkluzivních uvedeních 10., 13., 17. prosince a den před Štědrým dnem, 23.prosince, kdy ji divadlo nasazuje dvakrát.

V pražském nastudování se objeví Karel Heřmánek ml., Eva Vrbková, Václav Rašilov, David Bosch, Nikol Kouklová, Gabriela Pyšná, Daniel Dobiáš a další.