Vánoční výstava - JEŽÍŠKU, PANÁČKU... v Třebechovickém muzeu betlémů

17.11.2022 – 5.2.2023, 23:59

Betlémy z mnoha materiálů, historické i od současných tvůrců, vánoční ozdoby a dekorace – to vše najdete ve vánoční výstavě Ježíšku, panáčku…

Třebechovické muzeum betlémů

Specializuje na prezentaci betlémů a betlemářství. Jeho sbírkový fond tvoří přes 500 betlémů zhotovených z nejrůznějších materiálů a pocházejících z různých částí České republiky i zahraničí.

Jeho nejobdivovanějším exponátem je unikátní Proboštův mechanický betlém.

Kdo dokázal před více než sto lety vymyslet a se­strojit betlém, v němž je na 2 000 vyřezávaných dílů? Kdo je autorem dřevěného divadla o váze přes jed­nu tunu, s množstvím hradeb, paláců, kostelíků, mlý­nu, poustevny a 400 filigránských figurek lidí a zvířat na ploše 7 × 2 metry? Je to zásluha tří Josefů – Pro­bošta, Kapuciána a Frimla. Pojďte s námi na výlet do časů, kdy se zrodila naše jediná národní kulturní pa­mátka, která nebyla na objednávku. Což znamená, že vznikla bez jakékoli finanční podpory. Po nedáv­ném generálním zrestaurování je betlém jako nový, plně funkční a nesmírně atraktivní pro malé i velké, v zimě i v létě. Jde o nejslavnější betlém světa, pýchu muzea v Třebechovicích pod Orebem i celé České re­publiky a jeho zhlédnutí je zážitek na celý život.

www.betlem.cz