Mamadou Diabaté & Percussion Mania očarují kouzlem afrických rytmů

13.12.2022, 19:30 – 21:30

Těkající, pestrobarevná souhra dvou balafonů spolu s přístupnou písňovou formou skladeb, prohřeje předvánoční Prahu. Koncert nadnárodního ansámblu proběhne 13. prosince 2022 ve Futurum Music Baru.

Cena vstupenky: 300 Kč

Mamadou Diabaté patří k nejuznávanějším hráčům na západoafrický xylofon – balafon. Navíc přesvědčí i svými pěveckými kvalitami.

Diabatův projekt Percussion Mania je naprosto unikátní. Diváky totiž nestrhne „pouze“ jeden virtuóz na balafon, ale rovnou dva. V úchvatném polyrytmickém předivu se prolíná umění Mamadouovo se hrou jeho neméně talentovaného bratrance Yacouby Konatého. Vzletné rytmické konstrukce navíc podporují hráč na africký buben djembe Seidou Dao a s klasickou bicí soupravou Hamidou Koita.

V elastických basových linkách si s Afričany skvěle rozumí Byron Cortes, narozený v Bogotě a momentálně působící ve Vídni. Léta se věnuje afrobeatu, ale do celkové mozaiky přidává i svoje nejen latinské, ale také funkové a rockové zkušenosti. Důležitou součástí sehraného muzikantského kolektivu je slovinský kytarista Igor Bezget.

Mamadou Diabaté přitáhl pozornost v roce 2001 albem Sababu Man Dogo, na které navázalo dalších patnáct ceněných titulů. Patří mezi ně deska Mutia (2012), zachycující spolupráci s jazzovým saxofonistou Wolfgangem Puschnigem, The Snow Owl: Normas (2014) s kolumbijským basistou Joanem Garciou-Herrerosem či Masaba Kan (2014), kde hostuje geniální hráč na koru Toumani Diabaté.

Koncert je součástí koncertní série Jazz Meets World.

ÚTERÝ 13. PROSINCE 2022 V 19:30 FUTURUM MUSIC BAR