Provaz o jednom konci - Divadlo na Vinohradech

16.10.2023, 19:00 – 26.12.2023, 21:00

„Svět je plný truchlivých protikladů, jimž se lze leda zasmát, a plný veselých věcí, nad nimiž by člověk s chutí zaplakal.“

Provaz o jednom konci - Divadlo na Vinohradech
  • Adresa:
    Náměstí Míru 1450/7
    Praha 2 120 00

Komedie se zpěvy

Fenomenální zjev vídeňského divadla 19. století Johann Nestroy v bravurní komediální kompilaci základních postav, situací a dějů, kterou sestavili s obdivuhodnou představivostí, s neutuchajícím smyslem pro všechny polohy Mistrova humoru a jejich hlubokou znalostí dva vynikající čeští literáti a divadelníci. Jeden z největších dramaturgických výkonů českého divadla druhé poloviny 20. století přesídluje Nestroye z Vídně do Prahy a z měšťácké minulosti do měšťanské současnosti.

Johann Nepomuk Nestroy (1801–1862) – herec, který vytvořil za život téměř devět set (!) rolí (hrál také v Brně a Bratislavě), komediant a filosof jeviště, autor osmi desítek (!) her a sto třiceti kupletů, tvůrce novodobého rakouského komediálního divadla. Slavný rakouský žurnalista K. Kraus o něm prohlásil: „Nestroy patří k oněm vzácným autorům, o nichž spousta lidí, kteří je znají, nemá ani potuchy.“ Díky Provazu o jednom konci skutečně poznáme Nestroye ještě o něco lépe, než jsme ho poznali díky slavným vinohradským inscenacím Dům čtyř letor (1994) a Talisman (2002).

Kdo by nechtěl potkat velkou Lásku, ale ani na chvíli nepochyboval, zda Láska rovná se Manželství? Kdo by nechtěl díky zásahu Štěstěny náhle zbohatnout a kdo nenaletěl podvodníkům s nadějí? Kdo by nechtěl mít víc, než má, a komu dochází, že hmotné bohatství neznamená štěstí? Kdo neuvěřil v lidské dobro a nezklamal se lidskou nenasytností? Kdo by nechtěl poroučet svému Osudu, a zároveň nezjistil, že Osud si s ním dělá, co chce? To vše, co sami ze své života důvěrně známe, je látkou této komedie, do níž se zamotají důvěřivci, falešní kamarádi, skeptici, důvěřiví sluhové a krásné a nebezpečné ženy. Fraška plná nečekaných obratů může vypuknout! Skončí to šťastným manželským životem zbohatnuvšího chudáka, nebo jako v pohádce o zlaté rybce?

Komedie pro všechny generace diváků, plná situačního a slovního humoru, s písněmi Jiřího Krhuta.


Premiéra 4. března 2022

Tvůrci

Režie: Radovan Lipus
Písně: Jiří Krhut
Scéna: David Bazika
Kostýmy: Eva Kotková
Dramaturgie: Jan Vedral, Vladimír Čepek
Pohybová spolupráce: Jana Hanušová
Korepetice: Iva Marešová Radek Doležal

Obsazení

Lips, nový zámecký pán: Jan Šťastný
Sluha, jeho starý sluha: Igor Bareš
Šebastián Faden, provaznický mistr: Marek Adamczyk
Fabián Strick, jeho tovaryš: Aleš Petráš
Madame Glanzová, vdova: Simona Postlerová
Tereza, její komorná: Andrea Elsnerová
Pumpf, kalounkář: Jan Krafka
Šnitlíková, zelinářka: Vendulka Křížová
Babetka, její dcera: Karolína Knězů
Hanička, Pumpfova dcera: Veronika Divišová
Sluhové: Mimický sbor Divadla na Vinohradech