Lubo Kristek a premiéra filmu Ab ovo

4.9.2021, 21:00 – 22:00

Sochař, malíř a performer Lubo Kristek je znám zejména svými asamblážemi a happeningy, kterých od 70. let 20. století, kdy se v emigraci usadil v německém Landsbergu, uskutečnil v Evropě, Americe i Asii přes padesát.

Lubo Kristek a premiéra filmu Ab ovo

Film Ab ovo je inspirován Kristkovým bohatým životem a dílem. V surreálních sekvencích bude Kristkovo dílo vyprávět, objeví se v nich i archivní záznamy a fotografie. Diváci nahlédnou také do domů, kde umělec žil a tvořil a které sám přetvářel.

Premiéra filmu Ab ovo se uskuteční v sobotu 4. září ve 21 hodin u Kristkova domu v Brně, na který se bude promítat.

V gradující fázi některé postavy z Kristkova díla, v podání členů baletu Národního divadla Brno Kristýny Kmentové a Roberta Evina Hylanda, vystoupí z filmu. Účinkovat budou také violoncellista Lukáš Svoboda z Filharmonie Brno a Stanislav Slavíček z Brno Contemporary Orchestra, zazní též hudební kompozice Roberta Pobitschky z Kerzenlicht-Konzerte. Diváci tak budou svědky premiéry, ale současně budou při natáčení posledních záběrů, které budou do filmu dodatečně vloženy.

K premiéře vyjde publikace o Kristkově domě v kontextu, jejíž autorkou je kurátorka a držitelka rakouského Čestného kříže za vědu a umění Francesca Pilati.

Akce je součástí projektu Nové mosty k nekonečnu, který je spolufinancován z Programu INTERREG V-A Rakousko – Česká republika.
Vstup je zdarma.

Foto: Jindřich Kepert

interreg