Dlouhý, Široký a Bystrozraký - Divadlo Minor

14.9.2023, 15:00 – 28.9.2023, 11:50

Poslední premiérou sezóny v divadle Minor bude v úterý 4. dubna Dlouhý, Široký a Bystrozraký režiséra a scénografa Roberta Smolíka. V klasické loutkové inscenaci se na Malé scéně představí pouze jedna herečka – Antonie Formanová, jejíž otec Petr Forman vytvořil pro Minor slavnou Klapzubovu jedenáctku, která vydržela na repertoáru divadla 15 sezón.

Dlouhý, Široký a Bystrozraký - Divadlo Minor
  • Adresa:
    Vodičkova 674/6
    Praha 1 110 00

Někteří vaši kamarádi jsou možná trochu divní. Jeden je čahoun, jeden trochu širší, a ten třetí divně kouká. Ale jsou to kamarádi a pokud máte jít vysvobodit prince ze zakletí zlého černokněžníka, tak je určitě budete chtít vedle sebe. 

Po Tramtárii, Hamletkovi a Princi na bílém koni se Minor tentokrát rozhodl pro tradiční pohádkovou předlohu a tradiční bude i základní rámec, tj. zmenšené kukátkové jeviště a loutky vedené jednou herečkou. K režii divadlo oslovilo známého loutkoherce, scénografa a pedagoga DAMU Roberta Smolíka, který si přizval ke spolupráci herečku Antonii Formanovou. Společně vytvořili klasickou, ale přesto hravou a originální pohádku.

„Při práci na téhle pohádce jsme se chtěli bavit. Klasická pohádka má výhodu i nevýhodu v tom, že ji každý zná, takže hra s tím, zda a jak překvapíme nebo jestli nezklameme očekávání je podstatou naší práce. Ale i my chceme mít v představení princeznu, prince, čaroděje, temné zakletí a na konci svatební hostinu. Tak to přeci má v pohádce být. Loutkové divadlo je nejsnazší způsob, jak stvořit svůj vlastní svět a v tom světě se může stát cokoliv. Proto ho mám rád,“ říká režisér Robert Smolík.

Chybět nebude ani autorská hudba, o kterou se postaraly Veronika Svobodová a Pia Achternkamp.

Inscenační tým

Scénář: Robert Smolík, Antonie Formanová
Režie, scéna, loutky: Robert Smolík
Hudba: Veronika Svobodová, Pia Achternkamp Fotografie z představení: Zbyněk Hrbata Hrají: Antonie Formanová