Kulturní dům Barikádníků, lidově zvaný Barča, je legendární kulturní zařízení

22. prosinec 2023, 15:17
Kulturní dům Barikádníků, lidově zvaný Barča, je legendární kulturní zařízení

Kulturní dům Barikádníků se nachází v pražských Strašnicích. Strašnice mají bohatou historii, která sahá až do středověku. Původně to byla samostatná vesnice, která se později stala součástí Prahy.

Kulturní dům Barikádníků, zvaný též lidově Barča, byl postaven v letech 1945–1946 svépomocí obyvatel Prahy 10, jako provizorní kulturní zařízení. Zejména před rokem 1989 se zde konala řada koncertů hudebních skupin mimo okruh oficiální kultury.

Má formu příspěvkové organizace, jejím zřizovatelem je městská část Praha 10. Předmětem činnosti organizace je zejména zajišťování kulturních a kulturně výchovných aktivit pro veřejnost. Je ideálním místem k pronájmu prostor na pořádání koncertů a firemních nebo soukromých akcí. V současné době se zde pořádají pravidelná taneční odpoledne a večery. Dále také plesy či přednášky pro školy, ale i uzavřené kulturní, společenské či politické akce. Nejčastěji se tu ale odehrávají koncerty. Na Barče můžete narazit na skvělá umělecká vystoupení, někdy zde můžete zažít i několik vystoupení za večer. A to se radost násobí! Koho si zde můžete poslechnout:

Andy Cermak

Andy Cermak je český zpěvák, songwriter a skladatel filmové hudby, vystudoval skladbu na Pražské konzervatoři. V roce 2022 vydal svou první sólovou desku Secret December, která je velmi úspěšná v celém českém rádiovém éteru. 20 let působil v populární rock’n’rollové kapele Sunflower Caravan, se kterou pravidelně koncertoval na velkých českých festivalech a objel celou Evropu na mnoha turné.

Lazer Viking

Divoký a nespoutaný, sebestředný, sebedestruktivní, jindy zase introvertní a melancholický. Lazer Viking je unikátním zjevem na české scéně – příkladem rock’n’rollového srdcaře, který na pódiu vypustí duši. Trochu klaun a trochu mesiáš s kytarou, jednou vás rozesměje, jednou rozpláče. Jednočlenný projekt Lazer Viking buď milujete, anebo nenávidíte celou podstatu rock’n’rollu.

Květy

Skupina KVĚTY existuje už od začátku tohoto tisíciletí. Po celou dobu se výrazně měnil její zvuk. Od akustických nástrojů se přesunulo těžiště k hutnějšímu rockovému soundu s častým používáním elektroniky. Ačkoliv je experimentální a hledačská, počet jejích posluchačů se rozrostl do velmi širokého spektra. Oceňovány jsou silné texty, aranžérská barevnost, brilantní výtvarné řešení obalů desek, živelné koncerty a přítomnost humoru.

Banjo band Ivana Mládka

Typické složení skupiny sestávající jak z hudebníků, tak i ze známých Mládkových komiků umožňuje realizaci hudebně-zábavných bloků různé délky, nebo samostatné celovečerní představení. Společným jmenovatelem je nepolitický, nesatirický a neangažovaný humor, který má diváka především pobavit. Dadaistické monology, scénky a anekdoty střídají známé i méně známé písničky Banjo Bandu, které interpretuje jak Ivan Mládek, tak i ostatní členové jeho „panoptika“.

Petr Spálený

Petr Spálený je český hudebník, skladatel, kytarista, bubeník a zpěvák. Je členem kapely ApolloBeat. Má mnoho skvělých písní, které zná snad každý z nás. Například: Plakalo bejby, Zlý znamení, Kdybych já byl kovářem, Josefína, Dáma při těle, a další. Repertoár není vymezen jediným stylem. Pohyboval se od rocku a popu přes country music až k experimentální tvorbě.

Robert Křesťan a Druhá tráva

Kapela Druhá tráva byla hned od svého vzniku řazena mezi špičku na folk & country scéně nejen v České či Slovenské republice. Přestože bývá často označována jako bluegrassová, už od počátku existence mixuje více stylů. Bluegrass odkazuje spíše na předchozí angažmá několika členů skupiny u brněnských Poutníků.

Michal Pavlíček

Desítky let znají příznivci nejkvalitnější domácí rockové hudby Michala Pavlíčka coby vrcholného kytarového virtuóza. Rovnocennou složkou jeho hudební osobnosti je ovšem i jeho autorský potenciál. A fakt, že se od komponování rockových skladeb a písní postupně dostal až k práci s velkými celky a symfonickými orchestry. Vrcholná a originální Pavlíčkova podvojnost je v domácím, ale i v mezinárodním měřítku zcela unikátní.

Výběr z žánrů je opravdu bohatý. Proběhne zde třeba také akce Jubilejní 30. ročník jazzového triatlonu, tuto podívanou si rozhodně nesmíte nechat ujít.

Kulturní dům Barikádníků

adresa: Saratovská 3420/2a,  100 00  Praha 10
telefon: +420 608 727 401
e-mail: [email protected]

http://kdbarikadniku.cz

4.5.2024, 18:00 – 20:00
Zveme Vás na koncertní turné hudební skupiny DUO JAMAHA ,,Roztočíme to tour 2024”, kde zazní nejen novinky z nově... více