Kittelův dům je nepřehlédnutelnou roubenou stavbou a významnou památkou Jizerských hor

23. srpen 2023, 9:28
Kittelův dům je nepřehlédnutelnou roubenou stavbou a významnou památkou Jizerských hor

Kittelovo muzeum naleznete v obci Krásná-Pěnčín, asi jen 5 kilometrů od Jablonce nad Nisou, v Jizerských horách. V nově zrekonstruovaném Kittelově domě se nachází Kittelovo muzeum, připomínající legendárního Jana Josefa Antona Eleazara Kittela, známého také jako „Fausta Jizerských hor“.

Kittelovo muzeum vzniklo v Krásné, aktuálně je přestěhováno do nově rekonstruovaného vedle stojícího Burku. Interaktivní expozice muzea je zaměřena na život a léčení pověstného doktora Kittela a na historii Kittelovska a lidového léčitelství. Mezi největší lákadla expozice patří replika tzv. Smržovského grimoáru, čarodějné knihy připisované právě Kittelovi. Milovníci přírody si mohou prohlédnout zahrádku léčivých bylin, která se nachází před muzeem. V prodejně muzea si budou moci návštěvníci zakoupit mnoho Kittelovských suvenýrů, najdete zde medicinální vína a sirupy Kittl, turistické známky, knihy o Kittelovi a mnoho dalšího. Nacházejí se zde dále výstavní prostory, ve kterých se můžete seznámit s bohatou minulostí zdejšího kraje od doby kamenné, až do začátku 20. století. Ve třech patrech Kittelova domu domu od sklepení až po první patro domu se návštěvníci mohou seznámit se zajímavou historií a prehistorií zdejšího kraje, je zde archeologická, geologická a mineralogická výstava, připomínající i dávnou, ale velmi významnou produkci kamenných sekerek, nebo těžbu a výrobu pokrývačské břidlice. Pozornost je věnována lidové architektuře a umění. Samotným exponátem je i dům sám. Zajímavou formu mají sklepení, původní zachované a zrestaurované jedinečné černé kuchyně i další interiéry patrového roubeného, hliněnou vymazávkou opatřeného domu.

Výlety v okolí Kittelova muzea

Jizerské hory jsou oblíbená turistická oblast s řadou vzácných přírodních rezervací, rašelinišť a vodních nádrží, ale také s hustou sítí stezek pro pěší a cyklisty. Je to nespoutaná krajina a nádherná příroda, která si vás podmaní. Vrchol s kamennou rozhlednou, který je viditelný snad ze všech koutů měst Jablonec nad Nisou a Liberec, se nazývá Černá studnice. Rozhledna vám poskytne úchvatný kruhový výhled na okolní vrcholy Jizerských hor. Mnoho míst k navštívení naleznete také v Liberci. Malé i velké potěší liberecká ZOO nebo oblíbená IQLandia. Pokud se vydáte ještě dále, hned za hranicemi, přímo před branami Žitavy objevíte nejmenší hory Německa, které přímo vyzývají k relaxaci, turistice a sportovnímu vyžití. Dostanete se sem nostalgickým způsobem, úzkorozchodným parním vláčkem, pěšky či na kole. K nejznámějším místům Žitavských hor patří Oybin – malebné letovisko uprostřed skal a skalních měst s majestátním stejnojmenným hradem, který je z velké části zapuštěn do místní skály. K návštěvám lákají okolní vrcholy, oblíbený je hraniční Hvozd, skalami obklopený Hrnčíř, dostupný i místním silničním vláčkem a strmý, po ocelových žebřících přístupný Ostrý kámen

Kittelovo muzeum

adresa: Krásná 10, 468 21 Pěnčín
telefon: 602 620 969, 488 588 695
e-mail: [email protected]

www.pencin-zittau.eu/kitteluv-dum