Zoologická zahrada Na Hrádečku

26. září 2022, 12:46
Zoologická zahrada Na Hrádečku

Navštívit nás můžete v průběhu celého roku. O změnách a otevírací době se můžete informovat na našich webových stránkách.  Dorazit za námi můžete vlastním vozem, nebo též autobusem na pravidelných linkách z Jindřichova Hradce do Horní Pěny. Zaparkovat u nás můžete přímo u zoologické zahrady na bezplatném parkovišti. Do zoo si pak můžete vzít i svého čtyřnohého psího parťáka.

Pakliže máte zájem zažít v zoo něco extra, můžete využít našich zážitků Den ošetřovatele a Nakrmte si mě.

V měsících červenec–srpen probíhají denně v 10:00 a 14:00 komentované prohlídky areálu s průvodcem. Při těchto prohlídkách Vám průvodce popovídá nejen o zvířatech u nás chovaných, ale též například o ochraně přírody. Zajímavým zpestřením je v těchto měsících možnost absolvovat i noční prohlídky. Ty probíhají každý pátek ve večerních hodinách.

Během roku pořádáme mnoho akcí, které se těší velké oblibě veřejnosti. V neposlední řadě pak u nás mohou děti ve věku od 7 do 12 let absolvovat příměstské tábory. I ty probíhají v měsících červenec–srpen.

Historie a současnost zoo

Zoologická zahrada Na Hrádečku, tak jak ji znáte dnes vznikla úsilím a pílí dvou nadšenců, které spojila láska ke zvířatům. Původně však chtěli zůstat pouze u hobby chovu. Postupem času ale začalo zvířat přibývat, a tak se pozvolna začal utvářet zoopark. V roce 2011 byl položen pomyslný základní kámen a vše začalo.

Rodinné stavení se zahrádkou (původní statek) s přilehlými budovami byl přetvářen až do dnešní podoby.

V současné době jsme od roku 2016 soukromá licencovaná zoologická zahrada, která není podporována z evropských fondů.  Areál má celkovou rozlohu 10 ha a nachází se mezi obcemi Dolní a Horní Pěna u Jindřichova Hradce. 

Naleznete zde přes 200 druhů zvířat, která jsou řazena mezi ohrožené druhy živočichů a jsou chráněna úmluvou CITES. 

Setkáte se u nás se lvy, hyenami, vlky, primáty, ale též s plazy a obojživelníky.

Spolupracujeme se zoologickými zahradami nejen v rámci České republiky, ale i Evropy. Podílíme se na ochranářských projektech. Snažíme se vzdělávat širokou veřejnost v otázkách ochrany přírody například komentovanými prohlídkami. Snažíme se zapojovat do legislativních změn, které se týkají ochrany zvířat.

Stále se u nás něco děje a přibývají nové věci, ale též nová zvířata. Pro děti máme k dispozici hřiště s mnoha hracími prvky. Rodiče si mezitím mohou dát kávu s moučníkem v občerstvení, které navazuje na dětské hřiště. 

V areálu se nachází památný strom, jímž je lípa srdčitá. V letních měsících mají návštěvníci možnost spočinout v jejím stínu na piknikových dekách.

S jakými zvířaty se u nás setkáte?

V budově terária jsou to zástupci plazů a obojživelníků. Nejbarevnějšími obyvateli terárií jsou šípové žáby, které chováme v 15 druzích. Dále se zde setkáte s drápkatými opicemi, které máme zastoupeny v 8 druzích.

Seznámit se u nás můžete i se šelmami. Tento řád představují servalové stepní, rysi kanadští, pumy americké, lvi, vlci eurasijští, hyeny skvrnité, surikaty či skunkové pruhovaní. Nesmíme opomenout primáty. Naleznete u nás již zmiňované drápkaté opice. Dále pak guerézy angolské, makaky kápové, lemury kata, lemury rudočelé a kotuly veverovité. Ptačími obyvateli zoo jsou papoušci jako například kakadu naholící, žako liberijští, nestoři kea, ary ararauny, či ary malé. V neposlední řadě zoo obývají kopytníci, jimiž jsou velbloudi dvouhrbí, skotský náhorní skot, nebo lamy krotké. Dále jsou k vidění klokani Bennettovi, mary stepní či kapybary. Setkáte se ale i s dalšími zvířaty, která zde nejsou jmenována. 

Více informací naleznete na našich webových stránkách: www.zoonahradecku.cz

Adopce zvířat a podpora ochranářských projektů

I naše zoologická zahrada nabízí lidem, ale i firmám stát se adoptivními rodiči našich zvířat. Adopcí zvířete podpoříte nejen chod zoologické zahrady, ale též přispějete na ochranářské projekty, které každoročně finančně podporujeme. Tyto projekty podpoříte ale i tím, že k nám přijedete, nebo si u nás dáte zmrzlinu jelikož 1 Kč z každé prodané vstupenky a nanuku putuje právě k nim. Děkujeme, že s námi pomáháte!

Facebook: https://www.facebook.com/ZooNaHradecku
Instagram: https://www.instagram.com/zoonahradecku/