Slovinský cestovní průvodce: Vše, co musíte udělat a vidět

12. únor 2023, 17:45

Slovinsko, pozemský ráj zasněžených vrcholků, tyrkysově zelených řek a pobřeží v benátském stylu, obohacuje své přírodní poklady o harmonickou architekturu, okouzlující rustikální kulturu a sofistikovanou kuchyni.

slovenia-g7a911ffc3_1920

Před cestou do Slovinska si můžete ušetřit čas a nervy, vyřízením některých základních povinností jako například pojištění nebo nákupu dálniční známky. Dálniční známku umíte zakoupit online a vyhnout se tak nepříjemnému čekání nebo hledání vhodné pumpy. Ověřený prodejce slovinské dálniční známky vám usnadní život i cestu. Jednoduše za pár minut koupíte známku online a můžete vyrazit.

Krása padající čelisti

Od tyčících se vrcholků Julských Alp a podzemní magie Postojnské a Škocjanské jeskyně až po jiskřivá smaragdově zelená jezera a řeky a krátké, ale sladké pobřeží podél Jaderského moře, maličké Slovinsko má opravdu všechno. Neuvěřitelná směs podnebí přináší teplý středomořský vánek až do podhůří Alp, kde může sněžit i v létě. A protože více než polovina jeho celkového povrchu je stále pokryta lesy, Slovinsko dělá víc, než jen prohlašuje, že je „zelené“, je skutečně jednou z nejzelenějších zemí na světě.

Venkovní aktivity

Slovinsko je především outdoorová destinace. Místní lidé upřednostňují aktivní dovolenou a vy budete pozváni – dokonce se to očekává –, abyste se přidali. Seznam nabízených aktivit je nekonečný, mezi nejoblíbenější aktivity patří lyžování, procházky a pěší turistika v horách a stále častěji i cyklistika. Rychlé řeky, jako je Soča, volají po raftingu a existuje spousta příležitostí vyzkoušet si specializovanější aktivity, jako je jízda na koni, balon, jeskyňářství a canyoning. Pokud to všechno zní trochu přehnaně, vždy se můžete vydat na pobřeží a opalovat se na Jadranu.

Architektonické a kulturní poklady

Možná vám bude odpuštěno, že si myslíte, že cokoli krásného v této nejzelenější ze zelených zemí je přirozené. Ale není to nutně tak. Tam, kde člověk vnikne, je to často dobré, jako například u Bledského jezera, kde malá barokní kaple na malebném ostrově a dramatický zámek tyčící se nad ním dotvářejí harmonický celek. Architektura je úžasně rozmanitá: od benátských přístavních měst na pobřeží a rustikálních statků v maďarském stylu Prekmurje až po gotické kostely v Julských Alpách a secesní nádheru Lublaně. Muzea jsou bohatá a kultura živá.

Věc vkusu

Slovinská kuchyně si půjčuje něco od každého ze svých sousedů – Itálie, Rakouska, Maďarska a Balkánu – syntetizuje a znovu objevuje pokrmy, které jsou známé i jedinečné. Slovinci mají posedlost používat pouze čerstvé suroviny z místních zdrojů. Výsledkem je skvělá gurmánská destinace, kde ochutnáte pokrmy v neobvyklých kombinacích, obsahujících položky jako báječné těstovinové knedlíky z brambor, pažitky a slaniny, saláty pokapané ořechovým dýňovým olejem a vícevrstvý gibanica, divoce dekadentní dezert. Slovinské víno je nevídanou silou a regionální bílé a červené víno se dobře hodí k místním specialitám.

Vršič Pass

Tento horský průsmyk ležící v nadmořské výšce 1611 m s krásným výhledem se nachází asi 13 km jihozápadně od Kranjska Gora, přes historickou cestu, která se šíleně klikatí a při stoupání míjí četná zajímavá místa. Ze samotného průsmyku se otevírají nádherné výhledy na Mojstrovka (2332 m) na západ a Prisojnik/Prisank (2547 m) na východ; na jih ukazuje údolí řeky Soča cestu do západního Slovinska.

Škocjan Caves

Návštěva obrovských, velkolepých podzemních komnat 6 km dlouhých Škocjanských jeskyní je nutností. Tento pozoruhodný jeskynní systém vyhloubila řeka Reka, která ústí do rokle pod vesnicí Škocjan a nakonec se vlévá do Mrtvého jezera, jímky na konci jeskyně, kde mizí. Znovu se vynoří jako řeka Timavo u Duina v Itálii, 34 km severozápadně, než se vlévá do Terstského zálivu. Teple se oblečte a noste dobré vycházkové boty.

Ljubljana Castle

Tento hrad, který vesluje na 375 m vysokém kopci východně od Starého Města, je architektonickým mišmašem, přičemž většina z něj pochází z počátku 16. století, kdy byl z velké části přestavěn po ničivém zemětřesení. Toulat se po zámeckém areálu je zdarma, ale vstup do Strážné věže a kaple svatého Jiří a za návštěvu hodnotné slovinské historické výstavy, návštěva loutkového divadla a prohlídka stroje času budete muset zaplatit.

Predjama Castle

Hrad predjama, 9 km od Postojny, je jedním z nejdramatičtějších hradů Evropy. Dává vám jasnou lekci: chcete-li postavit nedobytné opevnění, vložte ho do zejícího ústí jeskyně v polovině 123m útesu. Jeho čtyři podlaží byla postavena po částech v průběhu let od roku 1202, ale většina toho, co dnes vidíte, je ze 16. století. Vypadá to prostě nedobytně.

Vintgar Gorge

Jeden z nejjednodušších a nejuspokojivějších půldenních výletů z Bledu je do soutěsky Vintgar, asi 4 km severozápadně od vesnice Bled. Vrcholem je 1600 m dlouhý dřevěný chodník přes rokli, postavený v roce 1893 a od té doby neustále přestavovaný. Čtyřikrát křižuje vířící řeku Radovnu přes peřeje, vodopády a tůně, až dosáhne 16 metrů vysokého vodopádu Šum.

Slovinsko patří jednoznačně k zemím, které je třeba navštívit několikrát.