PASTRAMI Pop-up – legendární newyorský street food zavoní v Holešovické tržnici už na počátku května!

14. duben 2023, 17:27

Přijďte si vychutnat vyhlášený newyorský street food Pastrami do Holešovické tržnice. Pastrami Pop-up opanuje 4. května korzo u Haly 22 od 11.00 do 21.00 hodin a v hlavní roli nabídne lahůdku, která by neměla ujít zejména milovníkům kvalitního hovězího masa. O chuťové buňky návštěvníků se postarají špičky pražské gastro scény, které nabídnou nejen tento vyhlášený masový sendvič. Zapít všechny festivalové lahůdky bude možné pivem z malých pivovarů, výběrem kvalitních vín nebo koktejly z prémiového alkoholu. Po jídle pak rozvlní atmosféru i boky Tea Jay Ivo a DJ Gadjo. Jednodenní street food festival oživí nejen polední pauzu, ale i pozdější hodiny pro všechny, kdo nestihnou tento originální oběd. Vítány jsou jako vždy všechny věkové kategorie včetně dětí, kdy jedinou podmínkou je láska k jídlu a bližnímu svému. Protože i když přijdete třeba jen na rychlý oběd úplně sami, u stolu zaručeně potkáte někoho fajn, s kým si budete moci přiťuknout dobrým drinkem.   

Pastrami HT 6

Pastrami – mnohahodinová nálož v koření

Pastrami je sendvič z hovězího masa, nejčastěji pak z hovězího hrudí, a jeho příprava je časově velmi náročný proces. Maso je několik dní marinováno v solném roztoku a tajné směsi koření. Následně je pak uzeno, vařeno a v posledním kroku krájeno na tenké plátky. Tradičně se tato masová lahůdka podává s chlebem, kdy se v sendviči maso chuťově propojí s kyselou okurkou a hořčicí, někdy s kysaným zelím. Tato delikatesa má tradici v rumunské kuchyni, kdy slovo pastrami pochází z rumunského slova ‚a păstra‘ – uchovat. V New Yorku však zdomácnělo natolik, že ho považují za produkt z jejich končin. 

Oběd nebo večeře – Tržnice bude žít od rána do pozdních hodin  

Vezměte kolegy, vytáhněte šéfovou nebo šéfa od pc, svolejte rodinu, přátele a přijďte si užít báječný den do Tržnice. O vaše chuťové pohárky se postarají vyhlášené špičky z gastronomické scény v Praze, které dnes už běžně na akcích nepotkáte. Originální oběd, svačinu nebo večeři vám naservírují Food truck Take Eat EZ s nabídkou amerického BBQ a delikates, Vinograf s nabídkou špičkových vín, barbecue restaurant Big Smokers, street food bistro Meat Vandals, baroví nadšenci MOVE bar nebo nezávislý pivovar Falkon. A to je jen hlavní výčet hostujících dodavatelů tohoto gastronomického svátku.   

Pastrami HT 1

„Koncept pop-up festivalu Pastrami jsem nosil dlouho v hlavě a když se akce začala více zhmotňovat, trochu jsem zapátral po informacích k této, dalo by se říct unikátní delikatese a její dostupnosti v naší zemi. Od Erika Zlámala, majitele Take Eat EZ, a šéfkuchaře Vinografu Dušana Mackoviče jsem se například dozvěděl, že není jednoduché v Praze ani kdekoli jinde narazit na kvalitní Pastrami. Ačkoli přišly první pokusy o tento pokrm hned z kraje devadesátek spolu s příchozími expaty a nově nabytou možností cestovat, i po takové dlouhé době od revoluce je v naší zemi stále málo míst, kde si kvalitní Pastrami můžete dopřát. Myslím, že právě náročnost přípravy jídla řadu lidí odrazuje a kdo se do toho pustí, musí být trochu srdcař,“ říká Aleš Víšek z programového oddělení Holešovické tržnice a autor konceptu Pastrami Pop-up.

Máte něco vege? A mohla bych to vidět?

Máte-li v partě nebo rodině vegetariány, vezměte je s sebou, o hladu v Tržnici nebudou. Protože kdo by odolal delikatesám z oblíbeného pražského podniku Slow Cafe, kteří se postarají o vegetariánskou část festivalu. A budou to nejen malá či větší jídla, ale i limonády a sladká tečka na závěr. Tvůrci nemasových lahůdek sestaví i vegetariánský sendvič, který bude jejich odpovědí na pastrami sendvič. Ale nebojte se, nečeká vás ani výlet do molekulární kuchyně, ani náhražky hovězí hrudi. Slow Cafe vám jednoduše nabídne šťavnatý vegetariánský sendvič pro ty, kdo neholdují masu, ale zato si rádi přijdou s přáteli a kolegy užít pohodový den či večer do Tržnice. No a kdyby toho zeleninového chroupání bylo málo, vždy je tady samozřejmě Hala 22 s denně čerstvou zeleninou a ovocem.  

„Myslím, že takto koncentrovanou nabídku kvality s Pastrami v hlavní roli na jednom místě těžko naleznete kdekoli jinde. Když k tomu navíc přičtu skvělý hudební doprovod, který nebude chybět ani v poledne, ani večer, můžu asi dodat jen jediné – nenechte si tuhle celodenní party ujít,“ komentuje festival chuti Michal Tošovský, programový ředitel Holešovické tržnice a dodává: „Pastrami Pop-up je letos první z řady akcí, které nabídnou od jara až do zimy možnost potkat se s hudbou, gastronomií i kulturou různého původu a různých chutí. Tržnice už dnes platí mezi řadou našich pravidelných návštěvníků za místo, kam chodí za mimořádnými zážitky, věřím, že Pastrami Pop-up tento pocit jenom umocní.“ 

Holešovická tržnice 5

Hudba, která osvěží pravé poledne i večerní party

Polední část akce bude mít ve své kompetenci po hudební stránce Ivo Pospíšil alias Tea Jay Ivo, uznávaný hudebník, umělecký manažer, DJ a také autor úspěšné knihy Příliš pozdě zemřít mladý, jejíž druhé rozšířené vydání je právě v prodeji. Posledních 15 let dělá osvětu hudbou 50s až 70s let, kterou můžete slyšet každý pátek na Radiu 1 v jeho pořadu Vintage Cool. „Jsem rád, že svojí hudbou akci podpořím z několika důvodů. Je to hraní na čerstvém vzduchu, ve kterém občas zavoní nějaká dobrota, což vždy atmosféru hezky umocní. Zejména ale vnímám lidi pracující na stáncích nebo ve food trucích jako podnikavé a velmi pilné, aspoň taková je má zkušenost. Myslím, že oceňují optimismus, dobrou energii a radost, kterou moje hudba vyvolává. A samozřejmě věřím, že akce přitáhne i takové návštěvníky. V neposlední řadě je to i samotné oslovení od pořadatele, se kterým mám jen dobré zkušenosti,“ komentuje akci Ivo Pospíšil.

O večerní party se pak postará DJ Gadjo známý zejména díky svému dlouholetému působení na Rádiu 1, kde vysílá svou nedělní session Všechny Hudby Světa. V minulosti vystoupil na jednom pódiu s Fanfare Ciocarlia, Parov Stelar, Caravan Palace nebo Parno Graszt. Jako DJ Mackie Messer organizoval okouzlující swingové tančírny na nádvoří Werichovy vily. Jako DJ Tropicalista pravidelně zářil na africké sérii tanečních večerů Afro Ring. Letos v létě znovu vystoupí v klubech v Londýně, Berlíně nebo v Drážďanech. Pro květnové vystoupení připravuje speciální kolekci world beats lahůdek ze světa latin jazzu, funky, soulu a afrobeatu.