Martin Pechlát jako Casanova v novince divadla JEDL

1. březen 2024, 9:15
Martin Pechlát jako Casanova v novince divadla JEDL

Divadelní spolek JEDL připravuje premiéru inscenace Casanova nastudovanou pro domovskou scénu divadla Rokoko. Autorská hra Lucie Trmíkové představuje Casanovu jako kočovného baviče, který celý život utíkal nejen z loží svých milenek, ale především před svou vlastní duší. Titulní roli pověstného milovníka žen, práskače a diplomata v jednom ztvární Martin Pechlát.

Pověstné charisma, neodolatelný šarm a neustálá touha po dobrodružství řadí Giacoma Casanovu mezi legendární postavy. Benátský rodák ale není pouhým symbolem svůdce. „Když jsem ho studovala, přišla jsem na zajímavou věc. Spousta žen, se kterými byl v kontaktu, byla stejně promiskuitní a náruživá jako on. Uměly využít jeho mužských slabostí včetně ješitnosti. V tom si byli úplně rovnocenní. Myslím si, že spousta mužů je také zneužívaných a že se to párkrát stalo i Casanovovi,“ přibližuje Lucie Trmíková.

Tvůrci JEDLu ve své hře také zobrazují závěrečnou etapu Casanovova života na Duchcově v severních Čechách. Zde žije zcela v kontrastu se svým předchozím životem ­– jako „vypelichaná exotická opička“ předváděná hostům. Je osamělý, nerozumí místnímu jazyku ani době, které se dožil. Sám zůstává zamrzlý v dějinách jako exponát z doby minulé.

Do hlavní role kontroverzního rokokového hrdiny obsadil režisér Jan Nebeský držitele Thálie Martina Pechláta. Herecký ansámbl inscenace doplní Lucie Trmíková, která ztvární postavu dvou žen.

Premiéra se uskuteční 26. března. Vstupenky na premiéru a první reprízy najdete na webových stránkách divadla JEDL.