Kristkovo Ab ovo v dolnorakouském Pulkau

15. červen 2022, 23:35
Kristkovo Ab ovo v dolnorakouském Pulkau

Surrealistický snímek Ab ovo bude mít rakouskou premiéru. Vychází ze života a díla známého sochaře, malíře a akčního umělce Lubo Kristka.

Projekce bude v sobotu 25. června ve 20.30 v městském divadle v dolnorakouském Pulkau (Stadtsaal Pulkau), půl hodiny cesty od Znojma.

Pak bude malá výstava nových děl Lubo Kristka – jen na jednu noc, jak je u Kristkových nočních vernisáží typické již od 70. let 20. století, kdy tuto tradici založil v německém městě Landsberg am Lech.

Z Kristkových děl ve světě vynikají například 16metrová socha Strom vědění pro Gymnázium Ignaze Köglera, bronzová kašna Pijící v lázních Greifenberg a kovová plastika Pomník pro pět smyslů, která stojí před Neues Stadtmuseum v Landsbergu. Jeho trojstátní soubor soch v Podyjí (Kristkova podyjská glyptotéka) je z velké části v Česku. U nás se nachází též plastika Božská pomíjivost tónu balancující na jedné noze na střeše Zámečku Lubo v Podhradí nad Dyjí.

Premiéra filmu Ab ovo (s hudební kompozicí Roberta Pobitschky z Kerzenlicht-Konzerte) byla 4. září 2021 u Kristkova domu v Brně, o kterém byla současně vydána publikace.

Na akci v Pulkau bude představena publikace o Barokním zámku Riegersburg, kde se konaly mezinárodní výstavy umění, koncerty i devět Kristkových happeningů.

Akce je součástí projektu Nové mosty k nekonečnu, který je spolufinancován z Programu INTERREG V-A Rakousko – Česká republika.
Vstup je zdarma.

Kdy: 25.6.2022, 20:30
Kde: Stadtsaal Pulkau, Bahnstraße 4, 3741 Pulkau, Rakousko

interreg