Elektrická kola - kam nás zavede budoucnost?

12. březen 2021, 23:06
Elektrická kola - kam nás zavede budoucnost?

Ačkoli se elektrická kola vyrábějí již více než dvacet let, pro mnohé jsou stále nová. V zemích, jako je Švýcarsko, je půjčovna elektrických kol normou. V Alpách jsou dokonce i speciální stezky pro elektrokola. U nás je pohled na elektrická kola stále velmi vzácný. Pokud si chcete koupit model s posilovačem řízení, měli byste nejprve získat některé potřebné informace.

Počátky elektrokola

První elektrické kolo se objevilo před více než 100 lety, na konci 19. století. Jedním z prvních způsobů řízení jednostopého vozidla bylo namontování motoru do náboje. Elektrická kola musela na další vývoj této myšlenky počkat až do konce 90. let. Kdy se v Japonsku začal prodávat první elektrický bicykl se vzájemně propojeným senzorem, klikami a řídicí jednotkou. Takový systém se používá dodnes.

Konstrukce a provoz elektrického kola

Moderní elektrokola, kromě motoru, jsou také vybavena:
•    snímačem točivého momentu,
•    snímačem rychlosti,
•    řídicí jednotkou (funguje také jako počítadlo),
•    baterií (namontovaná na kufru, rámu nebo skrytá v rámu),
•    pákou pro přepínání mezi provozními režimy pohonu a motorem.

Motor elektrokola

U elektrokola může být motor namontován centrálně do spodní konzoly nebo připevněn jako náboj na přední nebo zadní kolo. Nejlepším řešením je centrální uložení, protože síly působící na přední nebo zadní kolo v řešení s nábojem jsou tak velké, že se někdy poškodí vidlice nebo šrouby kola. Další výhodou centrálního uložení motoru je lepší vyvážení a nízké těžiště.

Jak rychle můžete jet na elektrickém kole?

Podle předpisů u nás a v Evropě může elektrické kolo „podporovat“ cyklistu až do rychlosti 25 km/h. Nad touto hranicí se motor vypne. Existují také kola s asistencí do 50 km/h, ale poté jsou legálně považována za mopedy. To znamená, že musí být registrované, mít registrační značku a nemůžete na nich cestovat po cyklistických stezkách.

 man-with-ebike-street

Může být každé kolo elektrické?

Prakticky každý typ kola lze zakoupit v elektrické verzi. Od městských a trekingových kol, přes krosová a městská kola, skládací kola a tříkolky, až po horská kola s úplným odpružením. Několik výrobců také uvedlo na trh elektrická silniční kola, ale jsou velmi těžká. Tím se dostáváme k základní nevýhodě elektrického kola, tj. k velmi velké hmotnosti. Hmotnost těchto kol je obvykle mezi 18 a 25 kilogramy.

Stále více si elektrické kolo vybírají mladí i staří lidé. Uživatelé ocení jeho praktičnost a snadnost cestování i na vzdálenost desítek kilometrů. Věnují také pozornost příjemnému pocitu z řízení. V městském prostoru je tento typ jízdních kol nenahraditelným způsobem, jak rychle a snadno dosáhnout cíle. V hornatém terénu vám umožní snadno překonat jakoukoli příjezdovou cestu. S rozvojem technologie si elektrokola najdou širší a větší publikum a změní naše životy.