Benjamin Zander, Zlatomir Fung a Boston Philharmonic Youth Orchestra v Rudolfinu

17.6.2024, 19:30 – 21:30

Nejmladší vítěz prestižní Mezinárodní Čajkovského soutěže, Zlatomir Fung, a legendární dirigent, Benjamin Zander, představí náročný program Roberta Schumanna a Gustava Mahlera. Boston Philharmonic Youth Orchestra pod taktovkou svého zakladatele pořádá evropské turné a vystoupí v nejvýznamnějších sálech.

Cena vstupenky: 400 - 800 Kč

Program:

•     Robert Schumann Koncert pro violoncello a orchestr a-moll, op. 129
•     Gustav Mahler Symfonie č. 5 cis-moll
 

Zlatomir Fung

Nejmladší violoncellista, který kdy získal první cenu na Mezinárodní Čajkovského soutěži, Zlatomir Fung, se rychle stává nejvýznamnějším violoncellistou současnosti. Pětadvacetiletý mladík, který ohromuje publikum svou bezmeznou virtuozitou a vytříbenou citlivostí, již dokázal, že patří mezi hvězdy nové generace hudebníků světové úrovně.
Mezi jeho nedávné koncertní úspěchy patří debut s New York Philharmonic, Cleveland Orchestra, London Philharmonic Orchestra, Orchestre National de Lille a BBC Philharmonic. V sezóně 2023/24, jako rezidenční umělec Royal Philharmonic Orchestra, Fung absolvuje turné po Velké Británii a vystoupí v londýnské Cadogan Hall.
Zlatomir Fung je vítězem mnoha mezinárodních soutěží a držitelem významných ocenění a grantů jako jsou například Young Concert Artists International Auditions, Alice & Eleonore Schoenfeld International String Competition, George Enescu International Cello Competition, Borletti-Buitoni Trust a Avery Fisher Career Grant. V roce 2016 byl vybrán jako USA Presidential Scholar for the Arts

"Jeden z těch vzácných hudebníků s Midasovým dotykem: každou partituru, kterou hraje, rychle zahalí do téměř hmatatelné zlaté aury." - Bachtrack

Zlatomir Fung se narodil v rodině bulharských a čínských matematiků a na violoncello začal hrát ve třech letech. Studoval na Juilliard School pod vedením Richarda Aarona a Timothy Eddy, kde se stal držitelem Kovnerova stipendia. Mimo hudbu patří mezi jeho zájmy šachy, film a tvůrčí psaní.
 
V roce 2024 byl jmenován členem pedagogického sboru na Juilliard School. Hraje na violoncello Davida Tecchlera z Říma z roku 1717.
 

Benjamin Zander

Benjamin Zander má již téměř 60 let jedinečnou pozici mistrovského pedagoga, hluboce zasvěceného a vnímavého interpreta a bezedného zdroje inspirace, přičemž se hluboce zasazuje o zpřístupnění klasické hudby a její poutavost pro všechny posluchače. 
 
V Londýně studoval skladbu u Benjamina Brittena a Imogen Holst a ve Florencii a v Kolíně nad Rýnem hru na violoncello u Gaspara Cassadó. Následně obdržel prestižní Harkness Fellowship a začal působit ve Spojených Státech. Od roku 1965 působí jako dirigent a spolupracuje s orchestry po celém světě. V letech 1965-2012 působil na fakultě New England Conservatory of Music a v roce 1979 založil Boston Philharmonic Orchestra (BPO). 
 
"Ben Zander je po celý svůj život zdrojem inspirace." - Yo Yo Ma
 
Zanderovy nahrávky Mahlerových, Brucknerových a Beethovenových symfonií s Londýnskou Philharmonia Orchestra získaly cenu Critic’s Choice od German Record Critics’ Award Association a byly nominovány na cenu Grammy. V roce 2012 založil Boston Philharmonic Youth Orchestra (BPYO). Benjamin Zander obdržel nespočet ocenění, proslavil se jako mezinárodní řečník, lektor a spisovatel.
 
"Zander přináší do světa klasické hudby svou pozitivní energii a monumentální sílu osobnosti." - Boston Herald
 

Boston Philharmonic Youth Orchestra

 
Boston Philharmonic Youth Orchestra (BPYO) vznikl v roce 2012 pod záštitou Boston Philharmonic. Od založení je dirigentem Benjamin Zander, který orchestr vede s mottem "Formování budoucích lídrů prostřednictvím hudby". Filharmonický orchestr se 120 členy nabízí jedinečnou příležitost mladším studentům najít inspiraci v práci se staršími členy orchestru, kteří začínají svou profesionální kariéru. BPYO vydalo tři vysoce ceněné komerční nahrávky: Šostakovičovu Symfonii č. 5, nahranou živě v Carnegie Hall v roce 2013, a Mahlerovu Symfonii č. 6. a č. 9, nahrané živě v Boston Symphony Hall v roce 2017 a 2018. The Chicago Tribune označil inaugurační nahrávku Mahlerovy Symfonie č. 6 za jednu z deseti nejlepších nahrávek klasické hudby roku 2017.
 
Kritik Lloyd Schwartz, držitel Pulitzerovy ceny New York Arts, ji označil za "jedno z nejúchvatnějších mahlerovských provedení, jaké jsem kdy slyšel."
 
Orchestr nabízí mnoho příležitostí k hudebnímu a osobnímu růstu a vychovává výjimečně schopné hudebníky. Kritik Lloyd Schwartz z WBUR-FM a dřívější redaktor deníku Boston Phoenix napsal: "Kéž by více profesionálních orchestrů hrálo tak strhujícím způsobem jako tento."
 
"Jejich zvuk je trvale svěžejší a energičtější než to, co obvykle slyšíte od dlouholetých profesionálních souborů... Jsou tak vnímavým, sebevědomým, technicky zručným a emocionálně expresivním orchestrem," napsal hudební kritik serveru Arts Fuse Jonathan Blumhofer.