Filmové melodie - Koncertní síň Krnov

25.4.2024

V rámci udržitelnosti projektu Náš svět hudby se krnovskému publiku představí dva výteční polští klavíristé s výběrem filmových melodií.

Zazní nejen hudba polských rodáků – Bronisława Kapera (Vzpoura na Bounty), Henryka Warse (Daktari, Můj přítel delfín), nebo Wojciecha Kilara (Dracula, Devátá brána), ale také klasiky Johna Williamse, Henry Manciniho, Hanse Zimmera, nebo třeba Twin Peaks Angela Badalamentiho.

Barbara Hortyńska – klavíristka narozená v Krakově. Absolventka hudebních akademií v Poznani a ve Vratislavi. Je vítězskou mnoha soutěží, včetně mezinárodní soutěže J. S. Bacha. Vystupuje jako sólistka Krakovské filharmonie. Koncertuje v Polsku i v zahraničí. Je prezidentkou nadace Extreme Art sdružující umělce z Polska i ze zahraničí. Pořádá sólové a komorní koncerty. Spolupracuje s mnoha vynikajícími sólisty a orchestry. V současné době pracuje na sólovém albu propagujícím dílo profesora Andrzeje Nikodemowicze, které bude vedle jeho děl obsahovat i skladby polských skladatelů Karola Szymanowského a Fryderyka Chopina. Působí na katedře hudby Univerzity Jana Kochanowského v Kielcích. Jako první v Polsku natáčela a nadále natáčí videoklipy s klasickou hudbou. Svou činností podporuje mladé interprety a umělce. V roce 2021 byla oceněna cenou maršálka Opolského vojvodství za úspěchy v oblasti umělecké tvorby, šíření a ochrany kultury OPOLIENSI ARTE LAUREATIC.

Andrzej Ślązak – (nar. 1985, Lublin) se začal hudebně vzdělávat v šesti letech. Titulk magistra umění získal na Hudební akademii Grażyny a Kiejstuta Bacewiczových v Lodži ve třídě profesora Tadeusze Chmielewského. Po absolvování doktorského studia na Hudební akademii v Lodži a předložení disertační práce o díle současného polského skladatele Pawła Szymańského v roce 2014 se Andrzej Ślązak stal doktorem hudebních umění a v roce 2021 byl jmenován docentem. Za propagaci polské kultury a kulturního dědictví obdržel významné polské ceny.

Věnuje se interpretaci staré i moderní hudby. Vystupoval po celém světě včetně Spojených států, Anglie, Německa, Itálie, Ruska, Ukrajiny, Portugalska, Číny a Tchaj-wanu. Aktivně spolupracuje také se současnými skladateli, jako jsou Peter Ablinger, Zygmunt Krauze, Jerzy Mądrawski, Dariusz Przybylski, Paweł Szymański, Artur Zagajewski a Łukasz Woś.

Dosud vydal devět alb s díly poslkých autorů. Nahrál také taková mistrovská díla klavírní literatury, jako jsou Bachovy Goldbergovy variace, Stravinského Svěcení jara, ale i skladby Erica Satieho, Lili Boulangerové a Simeona ten Holta.

Od roku 2017 je členem Polské společnosti pro soudobou hudbu a působil jako redaktor sedmi hudebních publikací. Vyučuje na Univerzitě Jana Kochanowského v Kielcích, kde od roku 2020 působí jako vedoucí katedry hudby.