Vydejte se na extatickou cestu rozkošemi a torturami těla i ducha

Alšova jihočeská galerie zahajuje výstavní sezonu 2024 v Zámecké jízdárně v Hluboké nad Vltavou projektem „Oko za oko, zub za zub!“ slovenského umělce Martina Gerboce, který žije a působí na Slovensku a v Čechách. Autor má na svém kontě množství samostatných a skupinových výstav.

Cena vstupenky: od 60 Kč
Vydejte se na extatickou cestu rozkošemi a torturami těla i ducha
  • Adresa:
    Zámecká jízdárna 144
    Hluboká nad Vltavou 373 41

Na výstavě nazvané „Oko za oko, zub za zub!“ je zřejmé, že práce Martina Gerboce demonstrují jeho anti-estetické přesvědčení. Gerbocovy obrazy jsou jakousi extatickou cestou rozkošemi a torturami těla i ducha, cestou světem, který mohou prozkoumat jen ti, kteří jsou ochotni riskovat.

Úlohou Martina Gerboce je donutit diváka, aby viděl svět zcela jeho způsobem. Proto také přistupuje k tvorbě z pozice režiséra, který vyznává spřízněnost s interdisciplinárním přesahem z hudby, filmu, divadla, filozofie ad., a využívá ve svůj prospěch jejich vlivu a možných účinků jejich manipulativnosti.

Upřednostňuje přímé vyjádření složitých myšlenek s mnohdy tragickým a nadčasovým tématem. Autor vyhledává vyhrocené emocionální stavy, které zobrazuje až kabaretním způsobem. „Celostní vnímání mě vede k přesvědčení, že umělec by měl být režisérem emočně silného prožitku a obraz je jen jedním z prostředků vyjádření osobní angažovanosti“, dodává Gerboc.

Výstava je pro návštěvníky přístupná denně od 4. 2. do 12. 5. 2024. Otevírací doba na www.ajg.cz

Zámecká jízdárna, Hluboká nad Vltavou 144, 373 41 Hluboká nad Vltavou