Miřenka Čechová & Spitfire Company: Baletky - Palác Akropolis

25.2.2024, 19:30 – 26.2.2024, 21:30

Baletky 25. a 26. února opět v Paláci Akropolis! Být produktem systému. Výkonné kolečko, které se nesmí porouchat, nesmí vybočit, nesmí dokonce ani příliš excelovat. 

Cena vstupenky: 330 Kč
Miřenka Čechová & Spitfire Company: Baletky - Palác Akropolis
  • Adresa:
    Kubelíkova 1548/27
    Praha 2 120 00
Stát, systém, instituce, škola, vzdělání, zaměstnavatel. Všichni chtějí mít „perfektního“ zaměstnance, produkujícího poslušný a bezpečný výrobek – slepou verzi sebe sama. Stejnokroj, stejnomyšlení, stejnomožnosti. V tomhle příběhu je to stejnodres, stejnodrdol, stejnopiškoty a stejnopohyby zabitých dětských dušiček. Rebelie, jediné možné východisko, jak se utkat s dusivou nesvobodou?
Scénický multimediální projekt Baletky je abstraktním ponorem do duše dívky bojující proti despotickému, dogmatickému systému a ztrátě vlastní identity. Za doprovodu bizarního a černého humoru, živé hudby, rytmizovaných textů a fyzické exprese, sledujeme člověka zápasícího se zaslepenou poslušností, sebedestrukcí a strachem nedostát svému snu. To vše na pozadí surreálných obrazů, výtvarných objektů reprezentujících univerzálně platné fenomény manipulace a teroru. Baletky jsou příběhem všech, kteří odmítají být zkrocená medvíďata.
Stejně jako hybridní projekt metaBaletky, vychází i divadelní dramatizace z knižní předlohy Baletky Miřenky Čechové, která vyšla v únoru 2020 v nakladatelství Paseka.
 
Koncept, performance: Miřenka Čechová
Hudba: Martin Tvrdý
Hudba live: Mary C
Dramaturgie: Martina Kinská
Video: Tereza Vejvodová
Animace: Linda Arbanová
Kostýmy a objekty: Eva Matoušová
Scénografie a výprava: Eva Matoušová, Petr Boháč, Honza Tomšů
Režijní a herecká spolupráce: Tereza Dočkalová, Janka Ryšánek Schmiedtová
Light design: Filip Horn