Výstava v Galerii Sýpka: Ateliér Design skla FMK UTB Zlín - Petr Stanický

26.4.2023, 18:00 – 14.6.2023, 17:00

Ateliér Design skla FMK UTB se věnuje cílenému uměleckému vyjádření na multidisciplinární úrovni. Neklade důraz na české sklářské řemeslné postupy, ale naopak se snaží etablovat svébytný postkonceptuální názor, který je stěžejním bodem procesu tvorby.

Cena vstupenky: 50 Kč

Vzniklá umělecká díla a produkty reagují na současné trendy ve vizuálním umění, designu akcentující společenská a kulturní specifika.

Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně se díky Fakultě multimediálních komunikací, na počátku nového tisíciletí zařadila mezi vysoké umělecké školy, které se rozvíjejí mimo umělecká centra. Tato fakulta tak začala obohacovat a oživovat svými absloventy současnou pražskou scénu, Brno nebo Ostravu. Mnoho studentů pracuje ve vzájemné symbióze s akademickým pracovištěm. Z jejich tvorby je patrná inspirace lokálním geniem loci a specifickým koloritem regionu. Individuální rozdíly v tvorbě, lze sledovat v tematice, volbě médií, stylu a důrazu na určité funkce. Geografické vymezení příslušnosti k regionu však není zohledněno ve všech uměleckých činnostech. Mnoho prací přesouvá svojí pozornost do oblasti českého a mezinárodního kontextu a je zjevné, že se od sebe vzájemně odlišují. Originální způsob reakcí na současné umění a design potvrzuje fakt, že vývoj zlínské scény neustrnul na mrtvém bodě. 

Ateliér Design skla je nejmladším sklářským ateliérem v České republice a na Slovensku (vznikl v roce 2008). 

Ateliér se snaží své práce kontextualizovat v rámci současného umění. Svým programem se tak vymezuje vůči dalším institucionálně etablovaným sklářským ateliérům, které kladou důraz na materiál a řemeslo. V kontextu tuzemské sklářské tvorby, tak reprezentují širší problematiku témat, která jsou aktuální pro západní institucionální background.

Design skla na Fakultě multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně vychází z cíleného vizuálního studia přírody a základních sklářských řemeslných postupů. Průběh studia pomáhá postupně vytvořit si osobité chápání hmoty, barvy a prostoru. Rozšířit vnímání studentů za designovaný objekt a k jeho umístění a vymezení v architektuře, vede ke spoluúčasti absolventů na designu životního stylu. Souběžně s tím se studenti seznamují na přednáškách a prezentacích se současným směřováním sklářské a výtvarné tvorby v Čechách i ve světě. Zcela s určitostí můžeme říct, že tvůrčí potencionál ateliéru stále roste a umožňuje mladým designérům kvalitní rozhled.

Kurátor výstavy, úvodní slovo: Leszek Wojaczek