Science to Go v SI na Staromáku

6.2.2023, 19:00 – 20:30

Odolnost mysli proti neurodegeneracím ve výzkumu i v každodenním životě. Jak se předpovídá počasí? Lasery jsou cool.

**Odolnost mysli proti neurodegeneracím ve výzkumu i v každodenním životě**
Bc. Kristýna Zezulová
Z neurodegenerací má nemálo z nás veliký respekt. Stejně tak se mnoho lidí zabývá svým zdravím, postavou, zvládáním stresu, pamětí i stárnutím. Jak spolu tohle všechno v mozku může být propojené? Co si lze odnést ze studia neurodegenerace Huntingtonovy choroby a autofagie nervových kmenových buněk do každodenního života? A jak do vědeckého výzkumu i všech praktických zjištění zapasovat navíc ještě respekt k cykličnosti z pohledu ženského biohackingu?
 
**Jak se předpovídá počasí?**
RNDr. Michaela Valachová, Ph.D.
Meteorologie se dotýká každého z nás. Proč není možné předpovědět počasí na 100 % ani pár hodin dopředu? Nahlédněte pod pokličku profesionálům. Ukážu, jaká data využíváme a co máme navíc oproti aplikaci ve vašem mobilu. Prozradím, který model je nejlepší a jak si sestavit vlastní předpověď. Představím silné a slabé stránky Systému integrované výstražné služby, který funguje ve spolupráci ČHMÚ, Armády ČR a Hasičského záchranného sboru a slouží potřebám krizového řízení státu.
 
**Lasery jsou cool**
Ing. Lenka Hronová
Vsadíme se, že bez laseru nepřežijete den? Jak je to ale možné, když nikdo z nás úplně každý den nemačká tlačítko on/off na tomhle sofistikovaném zařízení. Přidejte se ke mně na cestu za objevením laseru a jeho budoucností!
 
Kde: Skautský institut na Staromáku, Staroměstské náměstí 4, Praha 1