Klavírní génius Joey Alexander dokáže, že zralost nezávisí na věku

15.11.2021, 19:30 – 20:30

Proslavil se jako zázračné dítě. Dnes lze umění osmnáctiletého muzikanta srovnávat s největšími mistry jazzového piana. Hru jednoho z nejbrilantnějších klavíristů současnosti můžeme vychutnat 15. listopadu v Praze v Atriu na Žižkově, kde Joey Alexander vystoupí se svým triem.

Indonéský pianista Joey Alexander má na kontě tři nominace na Grammy, vítězství v anketách prestižních časopisů Down Beat či Jazz Times, vyprodanou Carnegie Hall, ovace na nejprestižnějších festivalech a pět vysoce ceněných alb. To vše stihl mezi devátými a osmnáctými narozeninami. Na dětské hvězdy máme tendenci nahlížet s trochou nedůvěry a pochybovat, zda nepřitáhly pozornost jen díky útlému věku. Joey Alexander obstál a nestal se jen krátkodechou atrakcí. Přesvědčil hned prvním albem My Favorite Things (2015) u respektovaného labelu Motéma. Album vyneslo pianistovi nominaci na Grammy v kategorii Nejlepší jazzové instrumentální album, Joey se přitom stal vůbec nejmladším takto oceněným jazzmanem.

Zatím poslední, v pořadí páté album Warna (Barvy, 2020), vydané na legendární značce Verve, je dalším přesvědčivým důkazem Alexanderovy originality a hráčské zralosti.

Na pražském koncertu pianistu doprovodí kontrabasista Kris Funn, (sideman Christiana Scotta, Kennyho Garretta či Pharoaha Sanderse) a bubeník John Davis (spoluhráč Chrise Pottera či Marcuse Stricklanda).

Koncert je součástí projektu JAZZ MEETS WORLD.

https://www.youtube.com/watch?v=FTMBNzjzm1Q

 

  1. 11. 2021 19:30 | Atrium na Žižkově, Čajkovského 12a, Praha 3