Přednášky v Botanické: Daniela Pařízková, Jarmila Skružná – Ájurvéda a léčivé rostliny

23.3.2023, 17:30 – 19:00

Botanická zahrada si pro vás připravila opravdu pestrý obsah přednášek, který zaujme nejen vášnivé botaniky, ale i nepolíbené laiky, kteří rádi objevují. Celý cyklus se ponese v duchu Asie a přednášet vám budou zajímaví hosté včetně odborníků z řad naší zahrady.

Cena vstupenky: 150,- Kč

Daniela Pařízková, Jarmila Skružná – Ájurvéda a léčivé rostliny

Ájurvéda, neboli nauka o životě či dlouhověkosti, patří k nejstarším léčebným systémům světa. Její kolébkou je Indie a léčivé rostliny a koření v ní hrají velice důležitou roli. Představíme vám základy této tradiční medicíny, její historii i tipy pro každodenní život. Nahlédneme, jaký je rozdíl mezi celostním přístupem ájurvédy ke zdraví a mezi principy západní medicíny. Rostliny spjaté s ájurvédou budeme pozorovat nejen zrakem, ale budeme útočit i na vaše další smysly.

Daniela Pařízková se věnuje józe téměř 20 let, zaměřuje se zejména na terapeutickou jógu. Prošla výcviky u českých i zahraničních jógových učitelů a vede otevřené lekce, skupinové kurzy i individuální terapie v Praze a Roztokách u Prahy, kde žije. Studuje ájurvédu u jedné z nejzkušenějších ájurvédských terapeutek v Česku, Terezy Lindaurové, a postupně aplikuje ájurvédské principy do vlastního denního života i jógových lekcí. Profesně se věnuje i oblasti kultury a divadla, zejména mezinárodním projektům a festivalům.

Mgr. Jarmila Skružná působí v Botanické zahradě Praha jako vedoucí oddělení etnobotaniky a prezentace botaniky. V rámci kurátorské práce spravuje už od konce 90. let minulého století sbírku užitkových rostlin mírného pásma. Zabývá se historií pěstování užitkových rostlin a archeobotanickým výzkumem klášterních zahrad. V současné době se věnuje mj. výzkumu nejstaršího historického herbáře na území České republiky. Je autorkou řady populárních i odborných textů.

Vstupné 150 Kč/přednáška

Součástí vstupenky na přednášku je také vstup do celého areálu botanické zahrady vč. skleníku Fata Morgana. Pokud zvolíte variantu online z pohodlí domova, hodinu před začátkem přednášky od nás obdržíte vstupenku na přednášku i do areálu zahrady s platností do konce dubna.