Přednášky v Botanické: Petr Hanzelka – Za stepní květenou Kyrgyzstánu

9.2.2023, 17:30 – 19:00

Velehory, polopouště, stepi, lesy – to vše nabízí neobyčejně pestrá příroda Kyrgyzstánu. Zejména milovníci hor si zde přijdou na své, vždyť více než 90% území tohoto středoasijského státu je tvořeno právě horami. V našem povídání se ale budeme věnovat především oblastem stepí a polopouští a hlavně rostlinám, které tam lze vidět.

Cena vstupenky: 150,- Kč

I v tomto ohledu vyniká Kyrgyzstán mimořádnou pestrostí. Navíc, mnohé druhy, které zde rostou, se s úspěchem dají pěstovat i na našich zahradách. Rostliny zde musí odolávat extrémním podmínkám, jako jsou velmi silné zimní mrazy a během vegetace i častému relativnímu nedostatku vláhy. V mnoha případech se tedy jedná o velmi odolné rostliny, které jsou schopné vyrovnat se i s náročnějšími podmínkami u nás, zejména s případným nedostatkem srážek během jara či léta. Během přednášky budou zmíněny možnosti pěstování vybraných druhů a dozvíte se i zajímavosti o bohaté historii této země a jejích památkách.

Ing. Petr Hanzelka, PhD. je absolvent Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Lednici na Moravě. Od roku 2003 je kurátorem sbírek záhonových trvalek, okrasných trav, skalniček a nyní také středozemních, severoamerických prérijních a horských rostlin v Botanické zahradě Praha. Své poznatky shrnul například v publikacích Skalničky v moderní zahradě (Grada, 2007), Květiny pro každou zahradu (Grada, 2015), Záhonové trvalky (Botanická zahrada hl.m. Prahy, 2018). Pravidelně přednáší pro odbornou i laickou veřejnost a publikuje články v odborných i populárních zahradnických časopisech. Je členem redakční rady časopisů Zahradnictví a Zahrádkář.

Vstupné 150 Kč/přednáška

Součástí vstupenky na přednášku je také vstup do celého areálu botanické zahrady vč. skleníku Fata Morgana. Pokud zvolíte variantu online z pohodlí domova, hodinu před začátkem přednášky od nás obdržíte vstupenku na přednášku i do areálu zahrady s platností do konce dubna