Vrtbovská zahrada slaví 300 let a bude slavnostě nasvícena

26.10.2021, 18:00 – 22:00

Dne 26.10.2021 bude naasvícen barokní skvost Prahy od 18.hod. do 22.00. hod. Načerpejte podzimní atmosféru ve Vrtbovské zahradě a pokochejte se vyhlídkou na večerní Prahu

Vrtbovská zahrada leží spolu s dalšími třemi barokními zahradami, Vratislavskou, Schönbornskou a Lobkowickou, na svahu Petřína a je považována za jednu z nejvýznamějších a nejkrásnějších barokních zahrad.

Vznik velkolepé palácové zahrady je spojen s velkým stavebním obdobím kolem roku 1720.

Autorem návrhu je František Maxmilián Kaňka, který pro Jana Josefa hraběte z Vrby nejprve přestavěl palác a následně zřídil zahradu. Na rozdíl od zahrady, která si udržela barokní stav bez větších změn, prošel Vrtbovský palác i v následujících obdobích výraznými úpravami.

Sochařskou výzdobu zahrady vytvořil Matyáš Bernard Braun. Na zdařilém díle se také podílel Václav Vavřinec Reiner. Velmi dobře se zachovala vnitřní výzdoba sala terreny. Freska na klenbě je dílem Václava Vavřince Reinera a představuje Venuši a Adonise.

 V letech 1990 - 1998 se po předchozím statickém zajištění uskutečnila celková rekonstrukce zahrady. Obnovená zahrada byla pro veřejnost slavnostně oevřena 3. června 1998. Zahrada je ve vlastnictví Hlavního města Prahy. Údržbu a správu zajišťuje firma Casus Direct Mail a.s.