Společnost v Čechách 19. století a Rilke, Kraus a Vrchotovy Janovice

1.1.2021 – 31.12.2021, 23:59

Historické doklady v dobovém interiéru a významné osobnosti literárního světa, které v minulosti pobývaly na janovickém zámku.

Díky zajímavé expozici se mohou návštěvníci dotknout života svých nedávných předků, zamyslet se nad kulturou doby, která je obklopovala, nad různými vlivy, které ji spoluvytvářely, protínaly a formovaly. To vše v působivém prostředí interieru zámku mezi stovkami originálních předmětů (obrazů, šatů, nábytku, hraček, rozmanitých vzácných či kuriózních drobností).

Zámek a park ve Vrchotových Janovicích je také místo, kde v nedávné minulosti prožila život pozoruhodná bytost – baronka Sidonie Nádherná z Borutína. Narodila se tu a od časů, kdy dospěla, do doby, kdy emigrovala, byla středem společnosti literátů, výtvarníků, politiků a filosofů, která se zde – postupně, během let, jednotlivě i v měnících se skupinách – scházela. Rainer M. Rilke, Karl Kraus, Max Švabinský, Viktor Stretti, Karel Čapek, Antonín Podlaha, Adolf Loos, Camillo Schneider, Mechtilda Lichnowská – co jméno, to osobnost vynikající ve svém oboru. Pobývali ve zdech janovického zámku, procházeli se v parku, rozprávěli, vzájemně si naslouchali; různorodá společnost zajímavých lidí s originálním myšlením. Přijížděli díky osobnímu kouzlu a kultivovanosti Sidonie Nádherné, vraceli se díky její schopnosti vytvořit přátelské harmonické prostředí. Sidonie Nádherná byla současně "secesní" – velmi moderní žena své doby a současně šlechtična v původním smyslu tohoto slova.