Liberečtí LRU slaví deset let

28. listopad 2017, 15:12
Liberečtí LRU slaví deset let

Liberečtí LRU v současné sestavě oslaví na hudební scéně již 10let. Ohlasy své tvroby, ale sklízí spíš v zahraničí. V krátkém rozhovoru se dozvíme jak je někdy těžké držet vytyčený hudební směr.

LRU jsou kapela s pověstí tzv. kapely pro muzikanty. Co to pro vás znamená a těší vás to?

Těší i netěší. Máme samozřejmě radost, když se setkáme s pozitivní kritikou od muzikantů a lidí z kapel. Utvrzuje nás to v tom, že to co děláme, děláme dobře. Termín kapela pro muzikanty v žádném případě nechápeme v rovině techniky a hráčského umu, spíš nás těší, když nám někdo pochválí koncept, celkovou atmosféru věcí atp., což samozřejmě dost úzce souvisí a s tím, jak věci hrajeme a cítíme. Na druhou stranu bychom dost neradi nějak striktně rozdělovali laiky a muzikanty ve smyslu, že muzikant tomu rozumí a jeho hodnocení má větší váhu. To vůbec ne. V dnešní době s tou spoustou dostupné hudby je obrovské množství ne-muzikantů, kteří mají vkus a hudbě rozumí. V neposlední řadě a u hudby kterou děláme, stejně jako v postmoderním umění obecně, může jít vlastně jen o prožitek při samotné produkci a pocit přítomného okamžiku. Jednoduše řečeno: líbí - nelíbí a není třeba řešit proč. Kapela pro muzikanty může taky znamenat to, že od muzikantů přichází pozitivní ohlasy, ale na koncert dorazí 10 lidí. Což se zase dá chápat dvojím způsobem: to, co hraješ je nestravitelné a nebo se můžeš plácat po ramenou a pochválit se za to, že se ti povedlo nespadnout do mainstreamu Takže ať je to jak chce, pro nás to nijak koncept naší tvorby nemění, protože věci děláme především tak, jak je cítíme, aniž bychom cíleně mířili na nějaký segment posluchačů.

Jaké momenty máte na koncertech nejraději?

Těch momentů je asi víc a nebude to u každého stejné. Ale kdybychom měli vybrat alespoň pár takových, které se budou těšit oblibě u všech, tak na prvním místě bude samozřejmě hraní samotné. Protože hudbu děláme už poměrně dlouho a došli jsme až do bodu, kdy tvorbu a hraní cítíme jako mnohem niternější, soukromější procesy, a i když pozitivní energie, pokud přichází od lidí, pochopitelně působí (při živém hraní především) jako bustr energie, kterou z pódia vysíláme, musíme sobecky říct, že hrajeme hlavně pro sebe a vlastní prožitek. Proto je povedené živé hraní určitě ten nejoblíbenější moment. Svoje kouzlo může mít i cesta na koncert-nejezdíme několika týdenní tour, takže cestu na koncert si pořád umíme užít, a i cesta domů je často legrace. Když se hraní vydaří, je fajn strávit chvíli s lidmi, kteří koncert pořádají, s lidmi z kapel a z publika. Tohle vše samozřejmě závisí na mnoha dalších aspektech, které do celého procesu zasahují...

Co připravujete na rok 2018?

V roce 2018 se chystáme zase trochu vyhranit a vymknout. Promazat rezavějící soukolí novým olejem. Lehce strhnout volant. Právě jsme začali s předprodukcí EP o pěti kusech, které vyjde v elektronické podobě společně s grafickým materiálem, texty, a rádi bychom ho také doplnili o vizuální materiál. Snažíme se naší tvorbu neustále posouvat, pracovat na zvuku, aranžích atd. atd. S novým materiálem (nejen) bychom samozřejmě rádi vyrazili na cestu a odehráli co možná nejvíc koncertů.

Na otázky odpovídal Luke.

www.bandzone.cz/lru?at=info

www.facebook.com/LRUband