Kladensko a Slánsko proslavilo nejen hornictví

5. duben 2023, 15:46
Kladensko a Slánsko proslavilo nejen hornictví

Jen nedaleko od Prahy, směr severozápad, se nacházejí jedinečná města, jejich okolí je plné zajímavých míst. Vydejte se tímto směrem o prozkoumejte tuto krásnou oblast.

Okolí největšího středočeského města Kladna má svůj svérázný půvab. Starodávná přemyslovská hradiště kontrastují s industriální krajinou. Tajemná podzemí, muzea a památníky nastiňují osudy lidí, jejichž životy se nesmazatelně vryly do podoby dnešního Kladenska a Slánska. Jaké poklady k navštívení se zde ukrývají?

Zámek v Kladně, to je spojení zajímavé architektury, poutavé historie, umění, zábavy i odpočinku. Nabízí hned několik zajímavých expozic, výstavy výtvarného umění a fotografie i malebnou zahradu s medvědáriem, které je domovem dvou medvědic Marty a Míši. Především s dětmi si nenechte ujít expozici významného kladenského rodáka, výtvarníka Zdeňka Milera, autora oblíbené animované postavy Krtečka.

Za návštěvu stojí také Muzeum věžáků Kladno. Jde o dům z padesátých let minulého století, který si projdete od sklepa až po střechu – včetně krytu civilní obrany a ukázkového bytu. Těšit se také můžete na nádherný výhled ze střešní terasy.

A když už zmiňujeme zajímavá muzea, tak jedno takové mají i Roztoky u Prahy. To připravilo multimediální archeologickou expozici nazvanou Archevita – stopami věků, která umožňuje zažít dějiny všemi smysly. A tak vás čeká setkání s praturem, podíváte se, jak se obchodovalo, nebo jak se vyráběla sekyra. Čekají vás projekce, hologramy i virtuální realita!

KS_Slaný_Via ferrata Slánská hora

Také ve Slaném je toho mnoho zajímavého k vidění. Najdete tu nejen Vlastivědné muzeum ve Slaném, ale i Muzeum slánek podVelvarskou branou. Slánská hora tvoří výraznou přírodní dominantu města, ale je tu především Via Ferrata, která má sedm cest a dva mosty a jako jediná v republice je na čedičovém podkladu. Za relaxem se vydejte do Aquaparku Kladno, nebo Aquaparku Slaný, kde na vás čeká zábava za každého počasí.

V nedalekém hornickém skanzenu Mayrau se přenesete do doby, kdy odsud vyjel poslední vozík z dolů a odešli poslední havíři. Skanzen budí dojem, jako by horníci právě odešli ze směny, visí zde jejich pracovní oděvy, svítilny i známky s osobními čísly. Čeká na vás prohlídka historicky vzácného areálu s unikátními dochovanými těžebními stroji. Expozice představuje těžkou práci havířů a vysokou úroveň hornictví na Kladensku.

Dalším zajímavým místem je nedaleký Vojenský Skanzen Smečno, kde vás nechají se svézt v obrněném vozidle. Nejen pro lidi, kteří se zajímají o vojenskou techniku, se jedná o skvělé místo pro trávení času.

KS_Kladno_Lány_Zámecký park Lány

Barokní zámek Lány, letní sídlo českých prezidentů, se nachází uprostřed křivoklátských lesů. Zámek Lány včetně kostela je veřejnosti přístupný. Můžete také zavítat do rozlehlého zámeckého parku a palmového skleníku z roku 1879.

Pro milovníky historie a přírody je milou povinností vydat se na hrad Okoř, který je jednou z našich nejznámějších hradních zřícenin. Odehrávají se tu často různá šermířská vystoupení, festivaly a další akce.

V nedalekém Zooparku Zájezd si za odborné asistence můžete nakrmit chameleony, leguány, lemury, surikaty, lamy, velbloudy, veverky nebo želvy.

To v Lidicích vás zamrazí v zádech při vzpomínce na krutosti II. světové války. Památník Lidice je připomínkou na vyhlazení obce a utrpení místních občanů, kteří se 10. června 1942 stali obětí nacistů.

KS_Slaný_Bunkr Drnov

Mezi rarity oblasti patří bunkr Drnov, menhir Kamenný pastýř nebo třeba Vinařická hora. Návštěvou Stochova se dostanete do míst, kde se podle pověstí narodil svatý Václav. Na hradišti Budeč zase spatříte nejstarší kamennou stavbu u nás, rotundu sv. Petra a Pavla.  A mezi nejkrásnější zámky, které se zde nachází, patří zámek Nelahozeves a zámek Veltrusy.

Jak vidíte, Kladensko – Slánsko má velmi pozoruhodná různorodá místa k navštívení a ani několik dní na prozkoumání nestačí.

kladensko-slansko.cz

 

Foto: ©Fotobanka destinační agentury Kladensko - Slánsko. Autor: J. Jiroušek