Geopark Ralsko – místo, kam se vrátila divočina

5. březen 2024, 13:50
Geopark Ralsko – místo, kam se vrátila divočina

Geopark Ralsko naleznete v Libereckém kraji, územně spadá do oblasti obcí Ralsko, Doksy a Hamr na Jezeře. Poměr přírodní a kulturní krajiny zde hraje velice specifickou roli, převážná část území je tvořena lesním porostem.  Mezi třemi středověkými hrady — Ralsko, Bezděz a Děvín se v nekonečných borových lesích skrývají zákoutí tak opuštěná, že zde slyšíte vlastní myšlenky.

Geopark Ralsko si klade za cíl zpřístupnit bývalý vojenský prostor šetrné turistice, vysvětlit návštěvníkům utváření geologické stavby a krajinného reliéfu a připomenout historické osídlení kraje pod Ralskem. V geoparku máte šanci vidět "sochařská díla" přírody — skalní věže, skalní brány, skalní hodiny nebo voštiny.

Krajina geoparku je rozmanitou mozaikou pískovcových skalních věží, tabulových hor, tichých rybníků a rašelinišť, nekonečných borových lesů i překvapivě příkrých vrcholků vulkanického původu se starými bučinami.

Geopark zabírá území 294 km2. Dnešní podobu krajiny geoparku značně poznamenalo fungování vojenského výcvikového prostoru Ralsko v letech 1950-1991. Během tohoto období zmizelo nenávratně přes dvacet obcí a osad i s kostely a hřbitovy, naopak vyrostly stavby sloužící vojenským účelům. Území se uzavřelo okolnímu světu a místa, která vojska nechala ladem, si příroda obratem vzala zpět. Vzhledem k vysídlení obyvatelstva po druhé světové válce a k následnému vojenskému využití území došlo k pustnutí krajiny pod Ralskem a k její proměně z původní zemědělské kulturní krajiny na "novou divočinu“ — zelený ostrov lesů, ticha a samoty. Po odchodu vojáků začala probíhat sanace zdevastovaných částí krajiny od munice, chemických látek a nepotřebných budov, dřívější osídlení ale již obnovit nelze. A tak je dnes Geopark Ralsko jedinečným zeleným ostrovem s unikátními přírodními hodnotami.

Část území Geoparku Ralsko patří do Chráněné krajinné oblasti Kokořínsko-Máchův kraj. Nejvýznamnějšími přírodními památkami jsou Vranovské skály s Juliinou vyhlídkou, Skalní divadlo s monumentální Skalní branou, vrch Stohánek, Široký kámen, Malý a Velký Jelení vrch a rašeliniště Černého rybníka. Součástí oblasti geoparku Ralsko jsou přírodní rezervace Břehyně-Pecopala a Hradčanské rybníky s rašeliništi.

Vydejte se na výlet touto tajemnou a krásnou krajinou a poznejte i krásu jejího okolí, nudit se tu rozhodně nebudete.

www.visitralsko.com