Galerie ocelových figurín je světovým unikátem

1. červenec 2023, 15:19
Galerie ocelových figurín je světovým unikátem

Galerii naleznete v samém srdci Prahy, v Celetné ulici. Galerie ocelových figurín je putovním projektem, jehož galerie můžete nyní navštívit v České republice a v Polsku.

Vydejte se do světa sci-fi, pohádek, komiksů i luxusních aut, najdete zde zábavu pro malé i velké. Exponáty vás ohromí svou propracovaností do nejmenších detailů. Recyklovanému kovovému odpadu je zde vdechnut nový život. Tato výstava má kromě zábavy ještě jedno zásadní poslání — upozornit na to, že je třeba zaujmout šetrný postoj k životnímu prostředí a že recyklace má smysl.

Jak to všechno vzniklo

Sochy v životní velikosti jsou vyrobené z recyklovaného šrotu. Nápad na tento projekt vznikl v Polsku. Tvůrcem celého projektu je “Jose” Mariusz Olejnik, původem z Polska, který se snaží rozšířit svůj unikátní projekt po celém světě již od roku 2011. Právě na šrotišti “Skup Złomu“ byla jeho týmem vytvořena první socha. Byl to konferenční stolek vytvořený z motoru V8.  Celý nápad vznikl jako reakce na tehdejší krizi na trhu se šrotem, kdy jeho cena velice klesla. “Jose” Mariusz Olejnik přemýšlel, jak by velké množství šrotu využil, až ho napadlo využít části recyklovaného šrotu právě k výtvarnému umění v podobě ocelových figurín. Jeho inspirací byly jeho vzpomínky a sny v kombinaci s vášní pro auto-moto svět. 

Technika výroby

Exponáty jsou vyráběny za pomocí ručního svařování. K jejich výrobě není použita žádná těžká technika, jsou použity pouze hořáky, svářečky, kladiva a řezače. Dokonce i v případě „Železného muže“, u kterého bylo zapotřebí svařit zevnitř 37.000 matiček. Technologie použitá k tvorbě figurín nemá žádná omezení, takže je možné vytvořit cokoliv nás napadne – zvířata, nábytek, figuríny, každodenní předměty a auta. Prvním krokem je vytvoření kartografické mřížky, ve které je zobrazena socha. Vyžaduje to vysokou teplotu za pomocí hořáku, který je základním vybavením každého našeho řemeslníka. Figuríny jsou vytvářeny na základě návrhů. Nejdříve se vyrobí prototyp figuríny v poměru 1:18 a technická dokumentace, podle které je poté socha vytvořena. Náročným krokem je vytvoření kartografické mřížky, ve které je zobrazena socha.

Kdo stojí za výrobou a materiál používaný k výrobě figurín

Na celé expozici se podílí 120 umělců z celého světa. Jedná se o členy mezinárodních tymů, kteří pracují na místech po celém světě. Jedná se o náročnou práci, kdy umělci tvorbě ocelových figurín obětují tisíce hodin. Potřebný materiál, tedy recyklovaný šrot se dováží ze šrotiště v Polsku.

Základním pilířem našich figurín jsou kousky kovového šrotu. Na exponátech můžete vidět různě velké části šrotu. Nejčastěji se jedná o šrot z aut a motorek. Mezi ty největší patří části motorů, převodovek, brzdových destiček, řetězů až po ty úplně malé díly jako jsou šrouby, matičky, ozubená kolečka.

Doba výroby figuríny a jejich velikosti

Obvykle výroba trvá 1-8 měsíců dle velikosti figuríny. Nejvíce autentická jsou auta, která jsou z 90 % reprezentací původního těla vozu a jejich výroba je časově nejnáročnější. Jedná se až o 7000 hodin práce pro tým čtyř lidí. Všechny exponáty jsou vytvořeny podle našich vlastních projektů.

Pomyslně můžeme rozdělit sochy do tří kategorií dle váhy. Malé figuríny ve velikosti dítěte do výšky cca 140 cm váží okolo 50-100 kg. Středně velké sochy do výšky cca 230 cm se s váhou pohybují mezi 300-500 kg. Ty největší figuríny, kam řadíme modely luxusních aut a autoroboty s výškou 320 cm, šplhají až na 1.200 kg, tedy 1,2 tuny.

Ve spolupráci s českou stavebnicí Merkur pro vás bude připravena malá ochutnávka. Návštěvníci se ve druhém patře mohou těšit na mini výstavu stavebnice Merkur, na kreativní dílničky pro děti a zajímavé povídání o historii Merkuru. Vytvořte si v kreativní dílničce vlastní model a odneste si jej domů.

Otevřeno každý den, včetně státních svátků.

Galerie ocelových figurín

adresa: Celetná 15, 110 00 Staré Město
telefon: +420 727 850 257
e-mail: [email protected]

www.galerieocelovychfigurin.cz