Armádní muzeum Žižkov — Památník národního osvobození na Vítkově

4. duben 2024, 21:41
Armádní muzeum Žižkov — Památník národního osvobození na Vítkově

Armádní muzeum je umístěno v Praze na Žižkově v historických budovách Památníku osvobození.

Muzeum potěší nejen milovníky armády a historie, přijďte na návštěvu a připomeňte si minulost našeho národa.

Muzeum Památníku osvobození bylo pro veřejnost otevřeno již v roce 1932. Historická budova Armádního muzea na pražském Vítkově prošla mezi lety 2018 až 2022 velkou proměnou. Po kompletní rekonstrukci se znovu otevřelo v říjnu 2022. Při rekonstrukci byly také vytvořeny zcela nové expozice, které jsou zajímavé a velmi poučné. V sedmi samostatných částech mapují vojenské dějiny českého území od počátků až po dnešek, značný prostor je také věnován české státnosti. Expozice v muzeu se dělí na těchto sedm základních částí:

  • období od počátků osídlení našeho území Slovany po rok 1740,
  • období od roku 1740 do 1914,
  • světová válka 1914-1918,
  • zákopy první světové války,
  • meziválečné období 1918-1938,
  • 1938-1948, druhá světová válka,
  • od roku 1948 do současnosti.

Celkem je vystaveno na sedm tisíc exponátů ze sbírky Vojenského historického ústavu Praha. Výstavní plocha expozic zabírá na 5 000 metrů čtverečních ve čtyřech patrech, vystaveno je přes sedm tisíc exponátů v téměř třech stovkách vitrín, ale také ve volném prostoru výstavních sálů. Sály se nacházejí ve čtyřech podlažích, v některých sálech jsou navíc vestavěná menší mezipatra. Mnohé exponáty patří k naprostým historickým unikátům. V Armádním muzeu vystavena řada unikátních dobových stejnokrojů, praporů, řádů, zbraní, vyznamenání a rovněž osobních památek na československé prezidenty a přední představitele čs. armády. Nedílnou součástí expozic muzea je také početná řada audiovizuálních prostředků. Vizuální představení artefaktů včetně nasvícení bylo vytvořeno v duchu nejmodernějších trendů a díky nejvyspělejší osvětlovací technice. 

Armádní muzeum Žižkov se řadí k nejmodernějším i nejvyspělejším muzejním institucím svého druhu v Evropě, návštěvníkům nabízí komplexní vědomostní, informační i emocionální zážitek. Specialitou jsou předměty s příběhem, u nichž je návštěvník informován o osudech exponátu i lidí, kteří jsou s ním spojeni. Četné exponáty jsou opatřeny také QR kódy, návštěvník si tak může pomocí moderních technologií přečíst komplexní a rozšířené informace o daném předmětu.

Součástí muzea je také unikátní Café Kupka nacházející se v nejvyšším patře jedné z budov. Zde se můžete občerstvit a také pokochat výhledy, z kavárny a její venkovní terasy se vám totiž naskytne krásný pohled na velkou část historického centra Prahy a Pražský hrad.

Muzeum je otevřeno celoročně, a to každý den mimo pondělí od 10.00 do 18.00.
Poslední návštěvník bude do muzea vpuštěn v 17.30 hodin.
Vstup do muzea je ZDARMA.
Expozice muzea jsou bezbariérové.

Armádní muzeum Žižkov

adresa: U Památníku 2, 130 05 Praha 3 – Žižkov
telefon: 973 204 924
e-mail: [email protected]

www.vhu.cz