ZOO PRAHA ZVYŠUJE VLASTNÍ I EVROPSKÝ REKORD V ODCHOVU DVOJZOBOROŽCŮ NOSOROŽČÍCH

4. červen 2019, 13:49
ZOO PRAHA ZVYŠUJE VLASTNÍ I EVROPSKÝ REKORD V ODCHOVU DVOJZOBOROŽCŮ NOSOROŽČÍCH

Zoo Praha odchovala zatím největší počet mláďat dvojzoborožce nosorožčího v Evropě – třináct.

Koncem března se zde vylíhla další dvě mláďata, čímž tedy pražská zoo zvyšuje jak vlastní, tak evropský rekord. Dosud nejzkušenější samice v evropských chovech – pražská Markéta, však tentokrát z nějakého důvodu opustila vejce již v době líhnutí prvního z mláďat. Chovatelé proto malé dvojzoborožce přemístili do líhně a vyrobili speciálního maňáska, s jehož pomocí je dokrmují sami.

Zoborožci jsou inteligentní ptáci, takže pokud bychom je krmili v přímém kontaktu s člověkem, došlo by k takzvanému vtištění, kdy by pak člověka vnímali jako partnera, nebyli by schopni se nadále rozmnožovat a byli by zlí vůči ostatním příslušníkům svého druhu,“ vysvětlil kurátor chovu ptáků Zoo Praha Antonín Vaidl.

Na „maňáskovi“, který je věrnou napodobeninou dospělého dvojzoborožce, si chovatelé z pražské zoo dali opravdu záležet. Aby připomínal samici, přizpůsobili dokonce i duhovku umělého oka. Tento maňásek navlečený na ruce se k mláďatům dostává provizorním letovým otvorem, kterým přímo do zobáčků vpravuje kousky myší, čerstvé fíky nebo hroznové víno.