ZOO PRAHA VYSLALA DO BULHARSKA CHOVNÝ PÁR NEJVZÁCNĚJŠÍCH EVROPSKÝCH SUPŮ A MLÁĎATA POŠTOLEK JIŽNÍCH

25. únor 2019, 14:47
ZOO PRAHA VYSLALA DO BULHARSKA CHOVNÝ PÁR NEJVZÁCNĚJŠÍCH EVROPSKÝCH SUPŮ A MLÁĎATA POŠTOLEK JIŽNÍCH

V neděli 24. 2. 2019 proběhl velmi významný transport ze Zoo Praha do Bulharska.

Delegace z chovného a záchranného centra ve Staré Zagoře si z pražské zoo osobně odvezla chovný pár vzácných supů mrchožravých a k tomu dvě mláďata poštolky jižní, která ještě před několika lety patřila k vyhynulým druhům bulharské avifauny.

Zoo Praha již několik let podporuje ochranu dravců na Balkáně a přesun chovného páru – Lilly a Endyho – do Bulharska je dalším počinem v záchraně těchto nejvzácnějších evropských supů. Lilly je dokonce jedním z mála supů balkánské krevní linie, kteří jsou zahrnuti v evropském záchranném programu. Vylíhla se v roce 1996 v přírodě v Bulharsku, zatímco Endy je prvním mládětem supa mrchožravého vylíhnutým v Zoo Praha. Tři z jejich společných mláďat byla v Bulharsku již vypuštěna.

Vzhledem k tomu, že mláďata do reintrodukčního programu musí být dle použité metody ve věku jen několika týdnů, rozhodli jsme se přesunout celý pár do chovné stanice, abychom omezili transporty a náročnou cestu mláďat do 1700 kilometrů vzdálených hor Východních Rhodopů,“ vysvětlil kurátor chovu ptáků Zoo Praha Antonín Vaidl. „Takto budou moci kolegové přepravovat mláďata operativněji na hnízda adoptivních rodičů v přírodě, odkud pak přirozeně odlétnou.

Od roku 2016 bylo ze čtyř evropských zoo poskytnuto k návratu do přírody v Bulharsku celkem deset mláďat supů mrchožravých. Z těchto mláďat se pět vylíhlo v Zoo Praha a další dvě byla odchována v pražské zoo pod pěstounskými rodiči. V letech 2002-2018 bylo v Zoo Praha úspěšně odchováno 22 mláďat, čímž drží prvenství v počtu odchovaných mláďat mezi zoologickými zahradami.

Společně se supy mrchožravými odjela i první dvě mláďata poštolek jižních odchovaná v pražské zoo. Poštolka jižní byla ještě před několika lety vyhynulým druhem bulharské avifauny, díky úsilí kolegů z organizace Green Balkans se však daří tento druh úspěšně vracet do přírody. Zoo Praha se připojila k ochraně poštolek jižních v roce 2017 a již v roce 2018 se v ní podařilo odchovat první mláďata, která budou vypuštěna do přírody v Bulharsku.