Známé osobnosti slavnostně zahájily novou divadelní sezonu Divadla Spejbla a Hurvínka a pokřtily nové 3 CD "Spejbl a Hurvínek Miloše Kirschnera / To nejlepší"

9. říjen 2021, 7:32
Známé osobnosti slavnostně zahájily novou divadelní sezonu Divadla Spejbla a Hurvínka a pokřtily nové 3 CD "Spejbl a Hurvínek Miloše Kirschnera / To nejlepší"

Divadlo Spejbla a Hurvínka na začátku září úspěšně zakončilo účinkování na své historicky první letní scéně a nyní po krátké přestávce vstoupilo do nové divadelní sezóny 2021/2022. Tu  slavnostně zahájilo 6. října křtem právě vydaného 3CD "Spejbl a Hurvínek Miloše Kirschnera / To nejlepší". Toto pozoruhodné trojalbum je věnované jednomu z nejvýznamnějších českých loutkářů a jeho kmotrami a zároveň i patronkami nové divadelní sezóny 2021/2022 se staly herečky Martina Preissová, Zdeňka Žádníková Volencová, Michaela Kuklová a tenistka Lucie Šafářová. I v nadcházející sezóně budou malé i velké diváky bavit úspěšná představení, mezi nimiž nechybí ani letošní novinka nazvaná „Hurvínek a nezvaný host“, originální představení pro dospělé „Hotel Spejbl“, nebo miminí divadlo „Žeryčku, HOP!“. Fanoušci se od 27. listopadu mohou těšit na speciální mikulášské představení „Hurvínkův Mikuláš“ a od 10. prosince na vánoční speciál „Štědrý den u Spejblů“, bez kterých si už mnozí neumějí toto období představit. Příznivci outdoorových tras „Člobrdění s Hurvínkem“ se v této sezóně dočkají již jejího třetího pokračování, v níž se mohou tentokrát vydat po stopách prof. Josefa Skupy do pražského Břevnova. Od letošního léta má divadlo také nového uměleckého šéfa, jímž se stal herec, scénograf a loutkář David Janošek.

Divadlo Spejbla a Hurvínka slavnostně zahájilo novou divadelní sezonu 2021/2022

Letošní letní prázdniny byly pro oblíbené protagonisty dejvického Divadla Spejbla                  a Hurvínka netradičně pracovní. Ze svého domovského divadla se přesunuli pod širé nebe do zahrady dejvického Hotelu Internacionál, kde odehráli přes 70 představení pro malé i velké diváky.  Historicky první letní scéna měla u fanoušků velký ohlas a jednotlivá představení se těšila diváckému zájmu. Nyní se po krátké pauze Spejbl, Hurvínek, Mánička, bábinka i Žeryček vrátili na svojí domovskou scénu, aby zde opět uvítali své příznivce. Novou sezónu divadlo slavnostně zahájilo 6. října křtem nového 3CD "Spejbl a Hurvínek Miloše Kirschnera / To nejlepší". Patronkami nové divadelní sezóny 2021/2022 a zároveň          i kmotrami nového trojalba se staly herečky Martina Preissová, Zdeňka Žádníková Volencová, Michaela Kuklová a tenistka Lucie Šafářová.

Divadlo si zároveň připomnělo i nedávné 50. narozeniny jedné z neodmyslitelných postav – paní Kateřiny řečené bábinky i blížící se výročí 130 let od narození svého zakladatele prof. Josefa Skupy, které připadá na rok 2022 .

Na co se mohou diváci v nové sezóně těšit?

V této sezóně čeká na malé i velké diváky řada oblíbených představení. Děti se mohou těšit mimo jiné na Hurvínkovo detektivní pátrání v představení „Past na Hurvínka“, zjistí, proč s Máničkou šili všichni čerti, ale i jaký nezvaný host Hurvínka navštíví. Ani nejmenší děti od jednoho do tří let nepřijdou zkrátka. Právě jim je určené miminí divadlo „Žeryčku, HOP!“ Divadlo myslí ale i na odrostlejší diváky od 12 let a na dospělé, které pobaví večerní představení „Dějiny kontra Spejbl“, „Spejbl a město hříchu“ a další. S blížícím se koncem roku nemohou chybět ani speciální mikulášská a vánoční představení, která potěší celou rodinu. Zapomeňte na předvánoční shon a přijďte se pobavit a zasmát spolu se svými dětmi. Už od 27. listopadu divadlo uvede speciální mikulášské představení „Hurvínkův Mikuláš“ a od 10. prosince navodí vánoční atmosféru hra „Štědrý den u Spejblů“.

 Vychází mimořádná kompilace toho nejlepšího od Miloše Kirschnera 

Patronkami nové divadelní sezony 2021/2022 Divadla Spejbla a Hurvínka a zároveň také kmotrami zmíněného trojdisku se staly herečky Martina Preissová, Zdeňka Žádníková Volencová, Michaela Kuklová spolu s tenistkou Lucií Šafářovou. "Je mi ctí, že se mohu stát jednou z kmoter nového CD a patronkou nové sezóny! Spejbl a Hurvínek provázeli mé mládí a jsou mi blízcí. Těším se, že se s Leontýnkou vypravíme brzy na nové představení", říká tenistka Lucie Šafářová.  "Na Hurvínkovi i Spejblovi, Kateřině a Máničce jsem vyrostla. Jsou moudří, slušní a nedovedu si představit, že by tu nebyli pro příští generace", dodává herečka Martina Preissová. „Jsem poctěna, že mohu být jednou z kmoter nového 3CD Spejbla a Hurvínka, vyrůstala jsem na jejich příbězích, vyrůstal na ních i můj syn a vůbec si svůj život nedovedu bez nich představit“, doplňuje další patronka, herečka Michaela Kuklová

Miloš Kirschner se za čtyřicet let, kdy vedl Divadlo Spejbla a Hurvínka stal zásadní postavou nejen interpretační, ale také autorskou a ředitelskou. Společně s manželkou Helenou Štáchovou představovali tvůrčí a organizační tandem, který Divadlo Spejbla a Hurvínka prosadil i na mezinárodní scéně. Výroční kompilaci otcových nahrávek s jeho tvorbou pro Spejbla a Hurvínka vychází v roce, kdy si připomínáme hned několik jubileí. Letos je to sedmdesát let od chvíle, kdy se stal členem souboru Divadla Spejbla a Hurvínka a pětašedesát let od momentu, kdy mu profesor Josef Skupa předal otěže slavného divadla. Na letošní rok připadlo i smutné výročí pětadvaceti let od jeho úmrtí,“ říká Denisa Kirschnerová, ředitelka Divadla Spejbla a Hurvínka.

3CD „Spejbl a Hurvínek Miloše Kirschnera / To nejlepší“ je vybaveno dvacetistránkovým biografickým bookletem, plným mnohdy neznámých fotografií i autentických vzpomínek. V pozoruhodném kompletu jsou pohromadě nahrávky z celého Kirschnerova působení, v řadě případů zveřejněny vůbec poprvé. „Jak už název napovídá, jde o výběr těch nejoblíbenějších dialogů, ale sáhli jsme také do našeho divadelního archívu! A tak vůbec poprvé zazní nejen záznam představení Pavla Gryma: „Ještě jeden Hurvínek“, ale třeba i „Golem“, který se nevešel na legendární desku „Hurvínkova strašidýlka“! Ve výběru perliček si našel své místo i vůbec první dialog, který otec pro Supraphon natočil a u kterého byla nalezena poznámka “zatím nepřetáčet“. Tak snad by to tatínka potěšilo! Nás tady určitě,“ uvedla Denisa Kirschnerová.

Vladan Drvota ze Supraphonu k tomu uvedl: „Přes tři hodiny trvající trojalbum Spejbl a Hurvínek Miloše Kirschnera je pozoruhodný komplet nahrávek z celého Kirschnerova působení v Divadle S+H – v řadě případů jsou zde zveřejněny vůbec poprvé, navíc je 3CD vybaveno dvacetistránkovým biografickým bookletem plným mnohdy neznámých fotografií i autentických vzpomínek“.

Divadlo Spejbla a Hurvínka připravuje ve spolupráci s vydavatelstvím Supraphon i další novinkové CD nazvané „Hurvínek a Golem“, jehož autorem je v pořadí už čtvrtý interpret Spejbla a Hurvínka Ondřej Lážnovský. Divadelní premiéra této hry je naplánovaná na únor 2023.

Malými fanoušky oblíbená outdoorová hra Člobrdění s Hurvínkem pokračuje i v nové sezóně

V roce 2022 uplyne 130 let od narození zakladatele Divadla Spejbla a Hurvínka prof. Josefa Skupy. Právě tohoto významného českého loutkaře si zájemci mohou připomenout nově jak v Praze, tak v Plzni, kde divadlo původně sídlilo. V červnu divadlo úspěšně uvedlo druhou z řady svých outdoorových her se souhrnným názvem „Člobrdění s Hurvínkem“ tentokrát nazvanou „POMOC! Bábinka v ohrožení“. Jelikož se opět setkala s velkým  ohlasem, připravilo divadlo pro letošní sezónu v pořadí už třetí pokračování. „Tentokrát se účastníci vydají po stopách profesora Josefa Skupy do pražského Břevnova. Zde se nachází nejen Skupova ulice, ale také restaurace Na Marjánce, kde profesor Skupa v dobách, kdy ještě divadlo sídlilo v Plzni, vystupoval. Naše zážitková trasa provede zájemce místy spjatými s naším zakladatelem a setkají se samozřejmě také se Spejblem a Hurvínkem,“ vysvětluje Denisa Kirschnerová. V oblasti Boleveckých rybníků v Plzni vznikne v listopadu tohoto roku pohybově zážitkový vzdělávací okruh Spejbla a Hurvínka. Okruh bude mít deset stanovišť se sportovními úkoly pro děti i pro dospělé, cestu ozdobí velké dřevěné sochy Spejbla a Hurvínka, které navrhla sochařka a výtvarnice Jana Bačová – Kroftová. Účastníci si pomocí QR kódů vyslechnou i dialogy obou loutkových hrdinů. Okruh má za cíl propojit pohyb na čerstvém vzduchu, seznámit se s místními zajímavostmi a připomenout si i osobnost Josefa Skupy. Pětikilometrovou stezku realizuje Odbor sportu Magistrátu města Plzně ve spolupráci s Divadlem Spejbla a Hurvínka a Plzeňskou teplárenskou a.s.

Divadlo Spejbla a Hurvínka má nového uměleckého šéfa

Od 1. července tohoto roku má Divadlo Spejbla a Hurvínka nového uměleckého šéfa. Tuto roli přijal herec, scénograf a loutkář David Janošek. „S velkou radostí oznamuji, že se naším uměleckým šéfem stává vyhledávaný a uznávaný scénograf a herec David Janošek. Velmi se těším se na společnou práci,“ těmito slovy jej uvítala Denisa Kirschnerová. David Janošek vystudoval Střední školu umění a designu v Brně, obor Design nábytku a interiéru. Následně absolvoval studium Vyšší odborné školy restaurátorské na oboru Konzervování a restaurování nábytku a nepolychromované dřevořezby. Od 3. ročníku studoval souběžně činoherní herectví na Janáčkově akademii múzických umění v atelieru Oxany Smilkové. Svá studia úspěšně zakončil v roce 2015 a krátce na to se stal členem činoherního souboru Národního divadla moravskoslezského. Poté na sezonu nastoupil coby loutkoherec do Divadla Spejbla a Hurvínka. Od roku 2016 spolupracuje coby scénograf a kostýmní výtvarník s divadly napříč republikou, zejména pak s Národním divadlem v Brně, Národním divadlem moravskoslezským, Divadlem Petra Bezruče, Slováckým divadlem, Moravským divadlem, Komorní scénou Aréna, Východočeským divadlem, Slezským divadlem, Jihočeským divadlem v Českých Budějovicích, Městským divadlem Zlín, Divadlem loutek Ostrava, Brněnskou filharmonií, Divadlem Polárka a dalšími. Na Slovensku spolupracoval se Státní operou Banská Bystrica a se Slovenským národním divadlem. V současnosti působí, coby scénograf, i v Národním divadle a Státní opeře Praha, kde připravuje scénu k inscenaci Lazebník Sevillský a dalším hudebním projektům.

Opakovaně se spolupodílí na různorodých projektech s režiséry J. A. Pitínským, Magdalenou Švecovou, Jankou Ryšánek Schmiedtovou, Luborem Cukrem, Hanou Mikoláškovou, Zuzanou Fischerovou, Terezou Říhovou, Pavlem Gejgušem a dalšími. Coby herec momentálně účinkuje v programu Letních Shakespearovských slavností, v Národním divadle v Praze a v Národním divadle moravskoslezském.