Život v Zoo Liberec se pomalu vrací do obvyklých kolejí

16. duben 2021, 16:59
Život v Zoo Liberec se pomalu vrací do obvyklých kolejí

Zoologická zahrada v Liberci zažila v průběhu let 2020 a 2021 úžasnou vlnu solidarity obyvatel napříč republikou. Nyní se dočkala i svého otevření a návratu návštěvníků.

Všem přátelům, podporovatelům a přispěvatelům patří velký dík. Teď zoo ještě potřebuje, aby se návštěvníci do jejich areálů vrátili i fyzicky, přestože vnitřní pavilony zůstanou ještě chvíli zavřené. Některá zvířata si tedy budou muset na své obdivovatele ještě chvíli počkat. Například do pavilonu tropů přibyl nový obyvatel. V Liberci se poprvé v její téměř stosedmnáctileté historii podařilo odchovat pásovce kulovitého. Zahrada začala s jeho chovem na jaře roku 2020 a první mládě přišlo na svět 4. 3. 2021 (vážilo přibližně 90 gramů). Pásovec má na hřbetě unikátní kostěný krunýř s vnější vrstvou z rohoviny, tvrdými štíty je krytá i jeho hlava a ocas. V případě ohrožení se zvíře dokáže svinout do těsné koule. Tím si chrání měkké a zranitelné části těla. Mládě pásovce je schopné vytvořit kuličku o průměru pouhých pěti centimetrů.

Každý návštěvník zoo zaplacením vstupného přispívá na chov vzácných druhů v lidské péči, ale dvěma korunami z každé vstupenky i na její záchranářské projekty.