Zažít město jinak má 10. výročí. Oslaví ho na 61 místech v Praze a v dalších 10 městech

1. září 2015, 14:12
Zažít město jinak má 10. výročí. Oslaví ho na 61 místech v Praze a v dalších 10 městech

Velký nárůst zájmu zaznamenává každým rokem sousedská slavnost Zažít město jinak. Letošní kulaté narozeniny oslaví velkolepě ve více než 60 lokalitách po celé Praze, od míst v centru města až po okrajové části. Narůstá počet zapojených měst na Moravě: ostravské slavnosti se budou konat už ve třech lokacích, přidává se také Krnov, Havířov, Frýdek-Místek a Olomouc. Většina slavností se uskuteční v sobotu 19. září.

Lepší oslavu desátých narozenin si nemohlo Zažít město jinak přát. Jeho obliba mezi aktivními lidmi po celé republice roste, popularita se rychle šíří a inspirace proudí k novým nadšeným organizátorům. Zatímco v roce 2014 si lidé společně užili den na ulicích, náměstích a parcích v Praze, Ostravě, Hradci Králové a Jablonci nad Nisou, letos se na venkovní sousedský program mohou těšit obyvatelé 11 měst

V Praze přibylo 32 zcela nových zón. Jednou z nich je ulice Pod Stárkou v Michli, kde dává dohromady program Jakub Štědroň. Jaká je jeho motivace zapojit se do největší sousedské akce? “Je za tím chuť vyzkoušet něco nového, smysluplného a chuť být součástí tohoto celopražského fenoménu. V naší lokalitě se na přípravách podílí především Dům národnostních menšin, lokální aktéři jako mateřská škola a Základní škola Mendíků a celá plejáda organizací a jednotlivců, kteří promění místo k nepoznání,” popisuje.

Mnoho lokalit se letos zapojuje poprvé, nicméně tradiční slavnost v Americké ulici tento rok nebude. Oficiálním důvodem je rekonstrukce nedaleké Bělehradské ulice, kvůli které nechce radnice Prahy 2 povolit zábor jak Americké, tak i Lublaňské ulice, kde se měl program konat. Rekonstrukce je v této chvíli ale téměř hotová a podle organizátorů zóny v Americké její krátké uzavření ničemu nevadí. “Dopravní situace v Americké ulici je stejná jako kdykoli jindy. Mrzí nás, že tak populární a přínosnou akci radnice nepovolí a dá před ní přednost zachování několika parkovacích míst,” tvrdí místní koordinátor Omri Goz. Sbírá proto podporu příznivců prostřednictvím online prohlášení.

Nebyla povolena ani většina plánovaných zón na Praze 1, a to v podstatě bez udání důvodu. V květnové výzvě se k pořádání přihlásily nové lokality U Půjčovny, U Obecního dvora, Příčná a Míšenská, ale zábor nedostaly. Ostatní dvě místa – Senovážné náměstí a Opatovická ulice – povolení mají. Neoficiálním odůvodněním rozhodnutí bylo, že radnice Prahy 1 nemá dobré zkušenosti z minulých let s pořadatelem, organizací Auto*Mat. Myšleno je tím konání kulturního programu na Smetanově nábřeží v roce 2014, kdy jedna ze sobot připadala i na termín Zažít město jinak.

Tým Zažít město jinak lituje toho, že vztahy mezi Auto*Matem a městskou částí dopadají na motivované obyvatele Prahy 1. Překvapivě vstřícným krokem ze strany MČ naopak je, že dala akci finanční podporu a stala se spolupořadatelem. Proto doufáme, že se v následujících ročnících podaří sousedské slavnosti rozvinout i v samém srdci Prahy a počet zapojených míst vzroste,” říká Martin Šotola.

Program jednotlivých slavností postupně přibývá na webu a finální seznam bude k vidění 10. září na www.zazitmestojinak.cz. Už teď je zřejmé, že ve Švédské ulici v Praze vznikne švédský stůl s posezením, na Řezáčově náměstí se ujmou DJského pultu obyvatelé domu pro seniory, na Libeňském mostě bude výstava o plánované přestavbě, na Černém Mostě se uskuteční tetování hennou, ve Veletržním paláci budou expozice zdarma atd. Výčet aktivit lze počítat do stovek a je skutečně nepřeberný.

Kdy a kde se bude konat Zažít město jinak 2015?

19. a 20. 9. Praha (61 míst)
19. 9. Ostrava (3 místa)
19. 9. Roudnice nad Labem
19. 9. Český Krumlov
19. 9. Mnichovo Hradiště
19. 9. Frýdek-Místek
19. 9. Havířov
19. 9. Olomouc
19. 9. Ústí nad Labem
20. 9. Hradec Králové
26. 9. Krnov