Zámek Duchcov připravuje u příležitosti letošních Casanovských slavností čtyři výstavní projekty

10. červen 2015, 11:58
Zámek Duchcov připravuje u příležitosti letošních Casanovských slavností čtyři výstavní projekty

Letošní 21. Casanovské slavnosti, které pořádá Kulturní centrum Duchcov, se budou konat 12. a 13. června 2015 a připomenou 230. výročí příchodu Giacoma Casanovy do Duchcova. Zároveň oslaví 775 let historie města. Slavnosti budou zahájeny tradičním příjezdem Casanovy v kočáře na duchcovský zámek a zahajovacím přípitkem s vrchností města na zámeckém balkónu. Správa zámku připravila u této příležitosti zajímavý doprovodný program.

Po celou dobu slavností se na duchcovském zámku budou konat prohlídky zámecké expozice, a to od 10 do 18 hodin, poslední vstup na prohlídku je vždy hodinu před koncem otevírací doby, tj. v 17 hodin, vstupné dle cenového výměru zámku. Zámek nabízí tři prohlídkové trasy, v rámci kterých můžete objevovat sběratelské a mecenášské aktivity původních majitelů z rodu Valdštejnů, dozvíte se mnoho pikantností ze života Giacoma Casanovy, nejslavnějšího obyvatele duchcovského zámku, nebo se můžete nechat překvapovat okolnostmi transferu monumentální Reinerovy fresky, sejmuté z kupole barokního kostela zbořeného valdštejnského špitálu a osazené do betonového pavilonu v zámeckém parku. Třetí prohlídkovou trasu je možné absolvovat pouze na předchozí objednání. Na první a druhé prohlídkové trase budete moci zhlédnout výstavu působivých operních a baletních kostýmů, které na duchcovský zámek zapůjčilo Severočeské divadlo v Ústí nad Labem.

Hodinu před čtvrtečním koncertem operní divy Andrey Tögel Kalivodové ve Valdštejnském sále zámku, tj. 11. června od 18 do 19 hodin, si budete moci prohlédnout videoinstalaci Laputoidy / Tikající krajina netradičním způsobem přibližující proměny zámeckého areálu v Duchcově a momenty z historie krajiny. Občané města Duchcova budou mít na toto promítání vstup zdarma.

Výstavu bonsají v Knížecí zahradě tradičně uspořádají členové Bonsai klubu Libochovice pod názvem Krása bonsají. Výstava bude přístupná od pátku 12. června od 17 hodin do neděle 14. června do 9 hodin, vstupné činí 30 Kč (plné) a 15 Kč (zlevněné).

V pátek 12. června bude v zámecké Galerii Giacomo zpřístupněna velká letní výstava československého filmového plakátu 20. století, která ponese příznačný název Světlo, kamera, akce! Vystaveny budou desítky filmových plakátů a dalších filmových překvapení ze sbírek soukromých sběratelů, na které dějiny filmu a (nejen) pamětníci pamatují. Výstava bude po dobu konání slavností otevřena vždy od 10 do 17 hodin, vstupenky v hodnotě 20 Kč zakoupíte v pokladně zámku.

Ve výstavním prostoru naproti zámecké pokladně bude volně přístupná fotografické výstava, která představí Čtyři světy kastelána zámku. Co všechno ukrývají světy Pařížského slunce, Krušnohorské modré, Rudých září na bojišti u Slavkova a Nebe nad Duchcovem, budete moci objevovat v otevírací době zámku od 10 do 18 hodin. Těšíme se na Vaší návštěvu.

Další informace naleznete na webových stránkách zámku http://www.zamek-duchcov.cz; záběry z loňského ročníku Casanovských slavností si můžete prohlédnout ve fotogalerii na oficiálním profilu zámku Duchcov na Facebooku.