Začíná divadelní festival Ostrava v Praze – přiváží činohru, balet i loutky

21. říjen 2014, 11:04
Začíná divadelní festival Ostrava v Praze – přiváží činohru, balet i loutky

Ostravské soubory berou hlavní město útokem, začíná divadelní přehlídka Ostrava v Praze!!!. Ta od 26. října nabídne pražskému publiku jedinečnou možnost seznámit se s tím nejlepším z aktuální tvorby všech klíčových ostravských divadel.

 Ostravská divadelní scéna je tradičně líhní kvalitních a originálních inscenací sbírající četná ocenění. Přehlídka odstartuje již tuto neděli 26. října v Divadle na Vinohradech příběhem lidí, jejichž osudy zamíchala 2. světová válka. Hra byla inspirována Hlučínskem a jeho spletitou historií. Na základě Mnichovské dohody bylo Hlučínsko připojeno k Třetí říši a ačkoliv místní nebyli Němci, přesto šli do války umírat za Hitlera. Drama Za vodou (Dokud nás smrt...) napsal pro Národní divadlo moravskoslezské divadelní a filmový režisér David Jařab a režie se ujal režisér Štěpán Pácl. „Dokud nás smrt... – ta slova ‚zaklínají' k jisté nevyhnutelnosti životního rozhodnutí dvou lidí strávit společný život. Hra zachycuje vnitřní propast lidí, kteří měli spolu zůstat, ale dějinná rozhodnutí jim v tom bránila," uvádí hru režisér Štěpán Pácl.

Následující víkend láká přehlídka i rodiče s dětmi. V sobotu 1. listopadu ožijí na prknech Divadla v Dlouhé nesmrtelné příhody kocoura Modroočka a jeho přátel, doprovázené veselými písničkami Marka Ebena. Tentýž den se s úspěšnou čechovovskou variaci Ruská zavařenina v režii Ivana Rajmonta představí i Komorní scéna Aréna. Poslední festivalový den pak nabídne v Divadle v Celetné singles grotesku D.C. Jacksona Můj romantický příběh v němž vedle dalších členů divadla Petra Bezruče září Tereza Vilišová. Hlavní role Amy jí vynesla Cenu Alfréda Radoka i Cenu Thálie.

Závěrečné velké finále bude patřit výjimečnému hudebnímu a baletnímu večeru Návraty domů. Unikátní projekt Národního divadla moravskoslezského svede dohromady špičky současné české choreografie a hudební velikány minulosti. Jiří Kylián, Nataša Novotná a Pavel Šmok se nechali inspirovat skladbami slavných českých hudebních skladatelů Bedřicha Smetany, Bohuslava Martinů a Leoše Janáčka a na výslednou symfonii pohybu se mohou návštěvníci podívat již 2. listopadu v Národním divadle.

Ostrava v Praze!!! nabídne od 26. října do 2. listopadu sedm kritikou ceněných a divácky úspěšných inscenací. Členy čtyř renomovaných ostravských divadel uvítají na svých pódiích Divadlo Na Vinohradech, Divadlo v Dlouhé, Divadlo Komedie, Divadlo v Celetné a samozřejmě Národní divadlo. Předprodej vstupenek probíhá v pokladnách jednotlivých divadel a v sítích www.ticketportal.cz a www.ticketpro.cz. Podrobné informace k přehlídce naleznete na www.ostravavpraze.eu.