Začátek týdne na Strunách podzimu ovládnou jazzmani Hugh Masekela, Brad Mehldau a mandolínista Chris Thile

31. říjen 2014, 11:52
Začátek týdne na Strunách podzimu ovládnou jazzmani Hugh Masekela, Brad Mehldau a mandolínista Chris Thile

Pondělní večer 3. listopadu bude na Strunách podzimu patřit setkání dvou výrazných osobností – všestranného hráče na mandolínu Chrise Thileho a jazzového pianisty Brada Mehldaua.

Do Velkého sálu Lucerny zamíří v rámci společného evropského turné. O dva dny později, ve středu 5. listopadu, pak v rámci festivalu zavítá do pražského Rudolfina jihoafrický trumpetista a zpěvák Hugh Masekela, který je označován za jednu z klíčových postav jazzové hudby posledních šedesáti let. Na pražské zastávce jej doprovodí dlouholetý spoluhráč a dobrý přítel pianista Larry Willis. Více informací na www.strunypodzimu.cz.

Virtuózní mandolínista a držitel tří cen Grammy Chris Thile je objevem letošního ročníku festivalu. Do Prahy přijíždí ve společnosti jazzového pianisty Brada Mehledau, který v Čechách debutoval právě na Strunách podzimu. Spojení mandolíny a klavíru i dvou výlučných osobností s rozdílnými hudebními kořeny je pro mnohé jistě překvapivé. Jejich společné vystoupení ohodnotil The Independent slovy: „Tito uznávaní virtuózové dokázali propojit dvě nesourodé a specificky americké hudební formy – bluegrass a jazz – a výsledkem je něco zcela nového. Jejich koncerty nadchly překypující nápaditostí a nepředvídatelností posluchače ze všech končin světa." Chris Thile zaujal již ve svých skupinách Nickel Creek a Punch Brothers. Spolupracuje rovněž s řadou dalších významných hudebníků, včetně violoncellisty Yo-Yo My. Mandolínu rozeznívá stejně tak bluegrassem, folkem jako klasickým repertoárem či jazzovými improvizacemi. Nejnověji nahrál výběr Bachových sonát a partit pro hudební vydavatelství Nonesuch. Koncert byl pro velký zájem přesunut do Velkého sálu Lucerny. V tuto chvíli jsou k dispozici pouze vstupenky ke stání v hodnotě 190 Kč.