Za svatou Ludmilou 3x jinak

25. srpen 2021, 22:15
Za svatou Ludmilou 3x jinak

Od mučednické smrti svaté Ludmily, světice, patronky a „matky České země“ je to letos 1100 let. Ani tak dlouhá doba přitom nesmazala odkaz, který v místech jejího působení na návštěvník dýchá. Míst spojených s jejím životem a působením je přitom ve středních Čechách bezpočet a své místo si mezi nimi najde každý, kdo by letos chtěl svou malou poutí odkaz světice uctít. Nechte se inspirovat a vydejte se po stopách světice 3x jinak.

Tetín – za památkami

Nejvýznamnějším místem spojeným se svatou Ludmilou, která formovala český národ, je Tetín. Právě na Tetíně měla kněžna svůj dvorec, kde ke konci svého života pobývala. A právě tam ji v ložnici dne 15. září 921 navštívili vrazi, najatí snachou Drahomírou. Tetín se tak stal místem mučednické smrti Ludmily a každoročně se tu konají svatoludmilské akce. Nejinak je tomu letos, kdy se 18. září uskuteční národní svatoludmilská pouť. Odkaz kněžny a světice tu dýchá na každém kroku, poznejte ho třeba ve zdejších kostelích, zasvěcených sv. Ludmile, sv. Kateřině a sv. Janu Nepomuckému. Průvodcovskou službu v nich zajišťuje tetínské Sdružení svaté Ludmily. Tetín se majestátně vypíná na skalním ostrohu nad řeknou Berounkou a o krásné vyhlídky není nouze. Vydejte se za nimi třeba po značené naučné stezce, pojmenované příznačně Tetínské vyhlídky, která vás k nim spolehlivě zavede. Na informačních tabulích se navíc dozvíte spoustu informací z tetínské historie.

Tetín-vyhlídka_František Ortmann

Levý Hradec – za turistikou

Levý Hradec je pozůstatkem středověkého přemyslovského hradiště, na kterém měli kněžna Ludmila s knížetem Bořivojem I. své sídlo. V 80. letech 9. století tu nechali vybudovat kostel sv. Klimenta, který se stal prvním křesťanským kostelem v Čechách. Místní naučná stezka vás na necelém kilometru provede historií i přírodou tohoto krásného místa. Toužíte-li po delším putování, vydejte se na Levý Hradec z Roztok u Prahy. Od vlakového nádraží vyrazte po modře značené trase nejprve kolem honosných prvorepublikových vil, poté vstupte do Tichého údolí. Půjdete krásnou přírodou podél Únětického potoka. Z Únětic pokračujte do osady Černý Vůl, odkud se dále vydáte po žluté značce a naskytnou se vám krásné výhledy do údolí Vltavy. Z levohradeckého hradiště se nemusíte vracet stejnou cestou, žlutá trasa vás pohodlně dovede k železniční zastávce Roztoky-Žalov. Tam si budete moci spočítat, že máte v nohou přibližně 13 km.

Levý Hradec_

Mělník – za vínem

V královském městě Mělník, ležícím na soutoku Labe a Vltavy, se podle některých pramenů svatá Ludmila narodila. Ať už je to pravda nebo ne, jisté je, že kněžna je považována za zakladatelku vinařské tradice v Čechách právě proto, že údajně stála u počátku pěstování vinné révy v Mělníce. Ne nadarmo je považována za patronku vinařů. Za poznáním i ochutnávkou se vydejte do místních vinných sklepů. Krásné výhledy na místní vinice i soutok řek si užijete přímo od dominantního zámku. Nenechte si ujít ani prohlídku zdejší rarity – studny pod městem, která je svou rekordní šířkou 4,54 m nejširší studnou v Čechách.

Mělník letecká fotografie - Petr Luňák

Další místa spojená se sv. Ludmilou objevujte na www.strednicechy.cz

logo_stred_cechy

Foto: © František Ortmann, Petr Luňák, Jan Valečka a Středočeská centrála cestovního ruchu