Za Slovanskou epopejí Alfonse Muchy a ještě dál

12. prosinec 2021, 22:04

Muž, díky kterému dodnes znají secesi v Japonsku i USA. Autor podoby prvních bankovek i policejních uniforem Československa. Alfons Mucha, rodák z Ivančic s nekonečným talentem. Maloval zdi zámků, fotografoval akty, navrhoval divadelní kostýmy pro hvězdnou Sarah Bernhardt, užité umění jako tapety nebo obaly k čokoládě Nestlé. Žil v Mnichově, Paříži i New Yorku. 

Po celý život byl ale hlavně vlastenec, který daroval českému národu proslulou Slovanskou epopej, na níž pracoval téměř 20 let. Vy ji teď po mnoha letech můžete konečně vidět komplet a naživo na zámku Moravský Krumlov. V zámku se léta pracovalo na důstojných výstavních prostorách, aby měl Muchův odkaz dobré podmínky a obrazy nechátraly. Přijďte posoudit, jak se to povedlo.

ccr01

Na kraji zámeckého parku narazíte na rozsáhlý židovský hřbitov s náhrobky starými stovky let. Vyšlápněte si i k poutní kapli sv. Floriána za krásným výhledem. Světec je krumlovským patronem už po staletí. Duchovní zážitky korunujte obědem v restauraci Rokiten a mokem v minipivovaru Krum, kam to je ze zámku jen 2 kilometry. 

ccr02

Při návštěvě Epopeje si udělejte čas na výlet do okolí. Naučná stezka Krumlovsko-rokytenské slepence vás vezme chráněným územím až do Ivančic. Start je z náměstí, kolem kapličky sv. Floriána, vodopádu, městečkem Rokytná i přes lanový most nad říčkou a oborou plnou jelenů, muflonů a spol. V cíli čekají Ivančice, rodné město Alfonse Muchy.

ccr03

Slovanská epopej, Moravský Krumlov. Foto: Jakub Minka @ Centrála cestovního ruchu – Jižní Morava
Pohled na Moravský Krumlov, kaple sv. Floriána vpravo. Foto: Jakub Minka @ Centrála cestovního ruchu – Jižní Morava
Ivančice. Foto: Ladislav Renner @ Centrála cestovního ruchu – Jižní Morava