Za kulturou do Prahy - aneb víkend za kulturou v Praze

12. únor 2023, 16:00

Potřebujete novou inspiraci? Zažít něco výjimečného, povznést duši, nechat se unášet smyslovými prožitky, mentálně si odpočinout? Dopřejte si výlet do hlavního města. Čekají tu na vás výstavy, divadla, muzikály, koncerty, nákupní centra, trhy a příležitostně i různé festivaly. V dnešním článku vám přinášíme návod, jak si takový kulturní víkend v Praze dobře naplánovat.

praga_un

Kde se v Praze ubytovat?

V Praze je široká síť veřejné dopravy a tak se odevšad všude snadno dostanete. Nicméně mezi čtvrti, kde je příjemné se probudit patří například Letná, nebo Vinohrady. Zde jsou krásné kavárny kam zajít ráno na snídani, příjemné podniky a butiky a na Letné jsou blízko i procházky přírodou ve Stromovce, či letenská promenáda s výhledem na celou Prahu. Blízko do centra - pěší vzdálenost, budete mít také z Karlína, Holešovic, Vršovic, Žižkova a Vršovic. Ubytování v Praze si ale klidně vyberte v lokalitách na periferii, ideálně ale blízko stanic metra. Ušetříte, hotely a apartmány tu stojí zlomek ceny, co v centru a metrem budete uprostřed města do dvaceti minut. 

Jaká divadla stojí v Praze za návštěvu?

V Praze jsou divadla na každém kroku. Město uměním žije. Do divadla tu můžete jít každý večer a stejně nestihnete všechno. 

Je pro vás pražská divadelní scéna španělskou vesnicí a nevíte kde začít? Podívejte se pro začátek co hrají v deseti největších a nejkultovnějších pražských divadlech: Národní divadlo, Divadlo na Fidlovačce, Nová scéna Národního divadla, Státní opera Praha, Žižkovské divadlo Járy Cimrmana, Stavovské divadlo, Hudební divadlo Karlín, Divadlo ABC, Rokoko a Vinohradské divadlo. Tyto divadla si určitě všechny zaslouží aby je člověk alespoň jednou za život navštívil. Máte někde mezery? Prostudujte si program a váš výlet za kulturou začne pomalu dostávat kontury.

Kromě velkých divadel vznikají také nové nezávislé scény, kde se hrají originální autorské inscenace často v moderním netradičním pojetí. Mezi důležitá jména aktuální pražské nezávislé scény patří např. Jatka78, MeetFactory, Studio Hrdinů, Vila Štvanice, Venuše ve Švehlovce, Studio ALTA, či divadlo NoD a existují také projekty, které vznikají pro kavárny, či hospody a sokolovny..

Kromě klasiky a nezávislé scény jsou v Praze k vidění také taneční představení a muzikály. Vyhlášené taneční divadlo je PONEC, muzikály se hrají nejčastěji v divadle Hybernia, Kalich, Broadway a GOJA.

Zorientovat se v široké nabídce divadelní kultury může být zprvu složité a zahlcující, ale uvidíte, že až se programy prokoušete k tomu pravému pro vás, poznáte to. Příběh vás nadchne a vy budete vědět, že už nemusíte hledat dál.

ballerinas-1376250_1280_pixabay

Jak se obléknout do divadla?

Představení už jste vybrali, lístky máte na stole, těšíte se na blížící se kulturní zážitek a najednou s panikou zjistíte, že si nejste jistí, jaké oblečení je vhodné. Trendy se stále mění a vyvíjejí a tak je normální, že i vy tápete v tom jak se obléknout do divadla. Prvním vodítkem vám bude charakter samotného představení. Při návštěvě repertoárového kusu si můžeme dovolit mnohem větší uvolněnost než při slavnostní premiéře. Jinak se také obléknete do Národního divadla a do menšího lokálnějšího divadla.

Stará známá klasika praví, že nejlepší dojem dělají společenské šaty pro dámy a tmavý oblek pro pány. Dnešní uvolněnější doba ale toleruje i méně formální odění a prostší eleganci. 

Pokud možno vyvarujte se džínám, teniskám a sportovnímu stylu oblečení. Vhodné nejsou také neonové barvy a dámy pozor na příliš krátké sukně. Ty se do divadla nenosí.

Do menšího nebo alternativního divadla se hodí ležérnější outfit. Ženy si mohou obléknout sukni s halenkou nebo šaty s botami na podpatku. Outfit doplní jednoduchá kožená kabelka, ozdobíte se oblíbeným šperkem a máte hotovo. Mužům doporučujeme kalhoty s košilí a společenskou obuv. Kravatu můžete v tomto případě vynechat.

Na představení ve větším historickém divadle se oblékněte společenštěji a formálněji. Pro dámy se hodí třeba pouzdrové šaty v midi délce. Pokud máte radši kalhoty, volte tmavé společenské se slavnostnější halenkou a sakem. Outfit doplňte o psaníčko, nahoďte své oblíbené šperky a máte hotovo. Muži by si na větší představení rozhodně neměli zapomenout tmavý oblek. Ten zkombinujte s bílou košilí, decentní kravatou nebo motýlkem a kvalitním páskem. Tenisky pro tentokrát nechte doma a obujte si černé kožené polobotky. Jdete na představení se svou drahou polovičkou? Slaďte se, třeba barvu motýlka nebo kravaty s partnerčinými šaty. Uděláte dojem a budete mít radost, jak vám to spolu sluší.