Za kulturou do Berlína: Tipy na nejzajímavější festivaly

5. únor 2018, 21:28
Za kulturou do Berlína: Tipy na nejzajímavější festivaly

Má volný víkend a v nabídce tuzemských akcí jste neobjevili žádnou, která by vás zaujala na první pohled? Než se nutit někam, kde si to neužijete plnými doušky, raději se vydejte o pár kilometrů směrem na sever. Nikoliv do Skandinávie, ale do Berlína, protože právě zde to žije jako v málokterém evropském velkoměstě. Připravili jsme vám ochutnávku těch nejlepších festivalů

Lange Nacht der Museen

Viděli jste snímek Noc v muzeu? Oživlé exponáty vás sice ve více než stovce berlínských muzeí a galerií nečekají, ale to vám vadit nemusí. Už jen samotný fakt, že návštěvy vybraných míst probíhají od 18 hod. večer do druhé hodiny ranní, slibuje nevšední podívanou. Akce se koná každoročně, zpravidla na konci ledna a srpna. Vstupenku seženete v předprodeji i přímo na místě konání. Děti do 12 let za lístek platit nemusí.

Carnival of Cultures

Berlín je kosmopolitní město, které obývají lidé mnoha národností a kultur. A právě to je podstatou populárního pouličního festivalu Carnival of Cultures. Minority představují návštěvníkům neobvyklé tradice přímo na ulicích, nechybí tanec, masky a nevšední gurmánské zážitky. Akce konané v květnu se pravidelně účastní kolem 5 tisíc protagonistů z desítek zemí a podívat se na něj přijíždí více než milion turistů.

kdykde_carneval

Autor: James R. Skinner

Berlinale

Milovníci filmů by si neměli nechat ujít festival Berlinale. Fakt, že jde (hned po festivalu v Cannes) o druhý největší filmový festival na světě, je sám o sobě dostatečným důvodem. Akce se koná v únoru v Berlinale Palast u náměstí Postdamer Plats a většinou trvá 14 dní. Během dvou týdnů se zde vystřídá téměř 20 tisíc profesionálů z filmového oboru a návštěvníci zhlédnou několik set filmů (většinou premiéry). Díky účasti přesahující 400 tisíc diváků jde o nejoblíbenější filmový festival vůbec.

Berlin Marathon

Nemůžete se dočkat, až v praxi zúročíte všechny ty naběhané kilometry? Berlínský maratón se koná každé září. Start a zároveň cíl najdete na třídě Strasse des 17. Juni v blízkosti Braniborské brány. Zřejmě jde o nejvýznamnější sportovní událost roku, což dokládá hojná účast. V rámci Berlínského maratónu soupeří desítky tisíc běžců ze všech koutů světa. Akce je samozřejmě doprovázena kulturním programem a zajímavými koncerty.

kdykde.cz_ergo_cz_02

Festival of Lights

Festival světel se nekoná pouze v Berlíně, nicméně právě zde se těší nebývalé popularitě. Akce pořádaná každý říjen se nese v duchu pompézních ohňostrojů a nasvěcování památek barevnými reflektory. Návštěvníci se mohou kochat i při projížďce parníkem či lodí. Chcete-li Berlín poznat i z jiného úhlu, rozhodně se festivalu zúčastněte – nebudete litovat.

Christopher Street Day

Christopher Street Day či zkráceně CSD je mezinárodní festival gayů a lesbiček. Berlín je známý pro svou liberálnost a toleranci, což potvrzuje právě tato akce (mimo jiné se koná také v jiných evropských městech). Letos se bude konat v červenci a předpokládaná účast je kolem půl milionu lidí. Místem konání je tradičně Strasse des 17. Juni.

Byť na skok, pojištění přijde vhod

Sponzor tohoto článku ERGO pojišťovna doporučuje všem festivalovým nadšencům, aby si sjednali cestovní pojištění. Německo je sice členem Evropské unie a Češi mají nárok na péči v takovém rozsahu, jako místní, jenomže německé zdravotnictví není zcela zdarma. Chcete-li se vyhnout poplatkům za případné ošetření či léky, neodjíždějte bez adekvátní pojistné ochrany.

Sjednáte-li si pojištění do zahraničí online, váš rozpočet určitě nevykrvácí. Pojištění na víkend v Německu vás nemusí stát více než stokorunu – použijte kalkulátor na ergo.cz a dozvíte se přesnou částku.