Z pole až na talíř - ráj k nakousnutí

12. srpen 2015, 12:09
Z pole až na talíř - ráj k nakousnutí

Vzdejte hold létu a bohatství naší přírody. Poslední prázdninový víkend 29. - 30. srpna se v ekologickém centru Eden ponese ve znamení pravé dožínkové veselice a lidových tradic. Provedeme vás procesem přípravy těch nejlepších domácích pokrmů z pole až na talíř. A nejrůznější aktivity – od sečení obilí nebo mlácení s cepem až po mletí obilí si můžete vyzkoušet i vy sami. O to více vám pak zachutnají regionální speciality, které pro vás chystáme.

Vzduch naplní vůně čerstvě posečeného obilí a chaloupky horácké vesnice v Edenu provoní sladký nádech koláčů. Zaposlouchejte se do veselé cimbálové muziky a podívejte se na ukázky řemesel v jednotlivých domcích. Skvělou podívanou bude i průvod v čele s vyzdobeným vozem, který do vesničky přiveze krojovanou chasu. Staňte se svědky předání dožínkového věnce hlavnímu hospodáři a nechte se unést atmosférou konce léta na vesnici, tak jak ji prožívali naši předkové. Dobrou náladu pomůže navodit i vystoupení dětského souboru Groš, které roztančí nejednoho návštěvníka.

Žně byly v minulosti důležitou událostí roku na venkově a zvyklosti, které se k dožínkám váží, sahají až do dob pohanských. Přijeďte se s celou rodinou přesvědčit o tom, že největší bohatství dodnes spočívá v plodech naší země a oceňte výsledky poctivé práce hospodářů, díky kterým se budou stoly v Edenu prohýbat pod těmi nejlahodnějšími pokrmy. Domů se vrátíte osvěžení a s pocitem, že možná právě takto by měl chutnat skutečný ráj.

Více informací o našem centru najdete na webu www.centrumeden.cz.