Xindl X a Jananas napsali novou hymnu Světlušky. Videoklip k písni ZZZ spojil mnoho známých osobností

7. listopad 2018, 9:20
Xindl X a Jananas napsali novou hymnu Světlušky. Videoklip k písni ZZZ spojil mnoho známých osobností

Xindl X, skupina Jananas a spousta hvězdných hostů rozsvítili svět nevidomých ve videoklipu k singlu ZZZ, který se stal novou písničkou Světlušky, projektu Nadačního fondu Českého rozhlasu, který už patnáct let pomáhá těžce zrakově postiženým. Píseň vznikla ve spolupráci s britským producentem Jonathanem Owusu – Yianomahem.  V klipu vystupují například moderátorka Lucie Výborná, sportovní komentátor Robert Záruba, kardiochirurg Jan Pirk, herci Dana Morávková, Lukáš Pavlásek a Richard Genzer, kapela Slza a mnoho dalších známých tváří.

Nápad oslovit k napsání nové světlušcí písně Xindla X a Jananas vzešel z debat hudebního dramaturga Petra Krále a nadačního fondu, když přemýšleli nad tím, jaké překvapení připravit na koncert k 15. narozeninám Světlušky. „S Xindlem X a kapelou Jananas jsme se shodli na tom, že nechceme nic smutného a melancholického, ale naopak veselou písničku s pozitivní energií. Trvalo to jen něco málo přes týden po naší schůzce, kdy jsme dostali demonahrávku natočenou na mobil. A hned na první poslech jsme prostě věděli, že je to ono. Hravý song s chytlavou muzikou a skvělým textem, založeným na bezvadném nápadu,“ říká za Světlušku Šárka Jurásková.

Spolupráci si pochvalují i Xindl X s Janou Infeldovou a Janem Vávrou ze skupiny Jananas. „Kamarádíme se už přes deset let. Jana mi dokonce hostovala na mé první desce, ale společnou píseň obou kapel jsme ještě nikdy neudělali a jsem moc rád, že k tomu došlo. Spojení našich tvůrčích energií funguje opravdu výborně,“ říká Ondřej Ládek alias Xindl X. A jeho slova potvrzuje fakt, že z tohoto spojení kromě ZZZ vzešla i píseň Pouze jednou. Obě skladby jsou na nové desce Sexy Exity, která vyšla letos v září a s níž Xindl X v nejbližších dnech vyráží na stejnojmenné turné.

Skupina Jananas k tomu dodává: „Písní ZZZ jsme chtěli předat pozitivní energii. Vlastně jsme chtěli motivovat lidi, aby dělali svět lepší. Každý může být Světluškou, tím majákem, který bude ostatní navádět,“ rozvádí myšlenku skladby její spoluautorka Jana Infeldová. „Možná to bude někomu znít jako klišé, ale přišlo nám důležité říct, že by to člověk opravdu neměl nikdy vzdávat," doplňuje k tomu Jan Vávra.

Společná píseň zazněla poprvé naživo před několika týdny na benefičním koncertě Světlo pro Světlušku a nyní získává i klipovou podobu. Její režie se ujal Radim Věžník a do natáčení se zapojily známé osobnosti, které už Světlušku v minulosti podpořily nebo s ní spolupracovaly. Například Aleš Háma, Tereza Kostková, Václav Vydra, Markéta Hrubešová, Honza Dědek, Kamil Střihavka a mnoho dalších.

„Vzhledem k časové vytíženosti našich speciálních hostů se muselo natáčet značně nechronologicky. A to jsem chvílemi opravdu docela trnul, abychom s i pečlivě rozepsaným plánem, za který by se nemusela stydět ani NASA, nakonec natočili vše a nic nechybělo. Naštěstí to dobře dopadlo!“ vzpomíná se smíchem režisér Radim Věžník. A zároveň oceňuje, že se do natáčení zapojili i samotní nevidomí.

Výsledné video přináší spoustu pozitivní energie. „Myslíme si, že musí nadchnout každého, kdo si ho pustí. Moc děkujeme všem, kteří se natáčení klipu zúčastnili nebo jakýmkoliv způsobem přispěli k jeho vzniku, a nadělili tak Světlušce krásný dárek k 15. narozeninám. A také děkujeme těm, kteří se po jeho zhlédnutí rozhodnou poslat Světlušce déemesku a přispět tak na pomoc nevidomým,“ vzkazuje za Nadační fond Českého rozhlasu ředitelka Gabriela Drastichová.

Link na videoklip je zde: http://www.youtube.com/watch?v=CygK3Au4bN4

Termíny turné Xindl X Sexy Exity 2018

22.11. KLADNO - DK
24.11. MLADÁ BOLESLAV - DK
29.11. PLZEŇ - DEPO2015
30.11. KARLOVY VARY - Lidový dům
1.12. PARDUBICE - ABC
6.12. ÚSTÍ NAD LABEM - DK
7.12. ČESKÉ BUDĚJOVICE - DK Vltava
11.12. OSTRAVA - Garage
12.12. OLOMOUC - S Klub
13.12. BRNO - Semilasso
18.12. PRAHA - Lucerna Music Bar
19.12. PRAHA - Lucerna Music Bar
20.12. PRAHA - Lucerna Music Bar