Výstavy Muzea hlavního města Prahy na cestách

17. červenec 2018, 13:35
Výstavy Muzea hlavního města Prahy na cestách

Dvě výstavy Muzea hlavního města Prahy jsou zapůjčeny do zahraničních institucí. Po celý květen byla v rámci Memphis in May Festival k vidění výstava „Historie povodní v Praze“ umístěná v Mississippi River Museum at Mud Island a představení se zvažujei v National Czech and Slovak Museum and Library v Iowě. Dále muzeum zapůjčuje část putovní výstavy „Český filmový plakát 1931–1948“. Ta v nejbližší době poputuje do ruského Petrohradu, konkrétně do  Gosudarstvennyj Muzej Istorii Sankt-Peterburga. Další zápůjčky těchto výstav v jednotlivých státech jsou stále v jednání.

První ze zapůjčených výstav je výstava Historie povodní v Praze, kterou autorka Pavla Státníková, náměstkyně ředitelky a hlavní kurátorka sbírek, představila veřejnosti už v roce 2014. Výstava byla připomenutím prvního výročí poslední velké pražské povodně z počátku června roku 2013. Zvýšená hladina Vltavy a jejích přítoků ohrožovala pražské ulice a jejich obyvatele každoročně, v některých obdobích více, v jiných méně. O výstavu si zažádali organizátoři měsíčního festivalu Memphis in May Festival, které zaujalo její téma. Muzeum
hl. m. Prahy proto zapůjčilo deset reprofotografií s popisky a také úvodní text k výstavě. Mississipi River Museum at Mud Island upravilo název výstavy na „Pražské povodně v průběhu času“, a zapojilo ji tak do kontextu zaměření muzea na povodí řek.

Dále Muzeum hl. m. Prahy zapůjčuje část výstavy Český filmový plakát 1931–1948 autora Jindřicha Čeladína, která se nacházela do března 2018 v hlavní budově muzea na Florenci. Výstava představuje ucelený výběr filmových plakátů z bohatých sbírek muzea. Putovní výstava tentokrát bude prezentována v Rusku, konkrétně v Petrohradu, kde bude vystavena od poloviny července do poloviny září v  Gosudarstvennyj Muzej Istorii Sankt-Peterburga. Vše bude doplněno rusko-anglickými texty.