Výstavu „Tim Burton a jeho svět“ vidělo téměř 107 tisíc lidí

5. srpen 2014, 14:12
Výstavu „Tim Burton a jeho svět“ vidělo téměř 107 tisíc lidí

Výstavu provázelo nadšení i dlouhé fronty do posledních minut.

Expozice Tim Burton a jeho svět v pražském Domě U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí včera v noci skončila. Výtvarné dílo světoznámého režiséra, které na konci března uvedl autor osobně, si přišlo prohlédnout téměř 107 tisíc platících návštěvníků. Výstava se tak zařadila mezi absolutně nejnavštěvovanější kulturní počiny v České republice.

Úspěch výstavy dokazuje jak vysoký počet návštěvníků, tak vyprodání většiny propagačních předmětů vyrobených či dovezených speciálně u této příležitosti. Uspořádání události se nakonec vyšplhalo na vyšší částku, než se předpokládalo. „Kompletně uzavřené finance ještě nemáme, ale už můžu snad v klidu říct, že i přes absenci velkého sponzora z řad komerčních subjektů se výstava zaplatila,“ oddychla si Markéta Matoušková ze společnosti Art Movement, hlavního organizátora výstavy.

Dílo světoznámého režiséra a výtvarníka bude během několika příštích dnů rozebráno, zabaleno a přesunuto do Japonska, v Domě U Kamenného zvonu je vystřídá výstava Josefa Váchal Magické umění. „Celkově jsme s průběhem výstavy absolutně spokojení, za tu ohromnou dřinu a nervy při přípravách to stálo. Škoda, že Tim Burton nemohl výstavu osobně i zakončit, velmi o to stál, ale přípravy nového filmu mu příjezd nakonec znemožnily, “ dodává Markéta Matoušková.

Návštěvníkům výstava nabídla přes 500 exponátů, z toho 150 děl, která ještě nikdy nebyla vystavena. Magické prostory Domu U Kamenného zvonu poskytl spoluorganizátor výstavy, Galerie hlavního města Prahy. „Přes 100 tisíc lidí, navíc v tak specifickém prostoru, je i pro nás téměř neuvěřitelné číslo, kterého jsme zatím s žádnou expozicí nedosáhli. Výstavy jako tato nám přináší dvojí radost, jednak z obrovského zájmu veřejnosti a také z naděje, že takto osobité publikum, které obdivuje Tima Burtona, naučíme vyhledávat a navštěvovat i naše další projekty,“ komentuje úspěch ředitelka Galerie hlavního města Prahy PhDr. Magdalena Juříková.

Výstavu uspořádala organizace Art Movement společně s Galerií hlavního města Prahy, pod kurátorským vedením Jenny He a ve spolupráci s Tim Burton Productions.

O organizátorovi

Art Movement je nevládní a neziskovou organizací (občanské sdružení), která zve umělce, kurátory, lektory a kulturní manažery ke spolupráci na krátkodobých i dlouhodobých kulturně-vzdělávacích projektech a produkčních aktivitách v České republice i na mezinárodní úrovni. Spolupracuje s mladými i významnými umělci a zkušenými lektory z ČR a EU. Ve svých projektech se zaměřuje na propojení výtvarného a filmového umění (výstavy čs. surrealistů, Stanleyho Kubricka aj.), občanského s interaktivním (projekt Civic Minds) a občanského se vzdělávacím (Paralelní světy).