Vyhlášení jubilejního 25. ročníku novinářské soutěže Czech Press Photo

8. srpen 2019, 9:35
Vyhlášení jubilejního 25. ročníku novinářské soutěže Czech Press Photo

Soutěž novinářské fotografie Czech Press Photo oslaví čtvrtstoletí

Mezi porotci prestižní fotografické soutěže budou letos například programový ředitel World Press Photo David Campbell, zakladatel a šéfredaktor mezinárodního čtvrtletníku o fotožurnalismu Reportage Colin Jacobson a fotografka íránského původu Amak Mahmoodian. Jubilejní 25. ročník Czech Press Photo 2019 zpřísňuje pravidla pro přihlašování snímků.

Porota fotografické sekce bude pracovat ve složení: předseda poroty Petr Josek, lektor a obrazový editor agentury VU Pascal Philippe z Francie, ředitel agentury Panos Pictures Adrian Evans z Velké Británie, ze Slovenska přijala pozvání kurátorka Lucia Benická, dále v porotě zasedne český fotograf Herbert Slavík, zakladatelka Czech Press Photo Daniela Mrázková a již zmínění David Campbell původem z Austrálie, fotografka Amak Mahmoodian a fotoeditor Colin Jacobson z Velké Británie. Mezinárodní porota bude vybírat přihlášené snímky ve dnech 10.-12. října v galerii Czech Photo Centre. 

Soutěž Czech Press Photo 2019 bude mít letos osm fotografických a tři video kategorie. Jedná se
o následující foto kategorie: Aktualita, Reportáž, Každodenní život, Umění a kultura, Sport, Lidé, o kterých se mluví, Portrét, Člověk a životní prostředí. Tradičně bude uděleno roční tvůrčí stipendium Grant Prahy, který uděluje pražský primátor. Nově budou v kategoriích společně soutěžit jednotlivé snímky a série. Sekce video nabízí tři kategorie: Aktualita a reportáž, Feature a Investigation. 

Pro letošní, jubilejní ročník jsme sestavili kvalitní odbornou porotu a pozměnili pro účastníky jak kategorie, tak  pravidla. Zásadní změnou je prokázání profesionality účastníků soutěže. Absolutní vítěz soutěže získá plastiku z dílny výtvarníka Davida Černého,“ uvedla Veronika Souralová, ředitelka soutěže Czech Press Photo.

Jednotlivé fotografie a videa mohou být do soutěže Czech Press Photo 2019 přihlášeny v průběhu měsíce září, a to pouze elektronicky přes formulář uveřejněný na stránkách soutěže. Soutěž je otevřena vydavatelům, agenturám, profesionálním fotografkám i fotografům, odborným školám i zavedeným volným fotografům, kteří mají trvalé bydliště v Česku nebo na Slovensku a jejich práce vznikly za účelem publikování v médiích. Vstupní poplatek za přihlášení do kategorie fotografie činí 1000,- Kč/ 39 eur, mladí do 23 let poplatek nehradí. V případě kategorie video je účast zdarma.

V porotě video sekce pod vedením předsedy, scenáristy a producenta Josefa Harvana zasedne režisérka a pedagožka Olga Sommerová, kameraman Jan Vaniš, fotograf Miro Švolík a marketingová specialistka Martina Hyndráková.

Po ukončení práce poroty budou vyhlášeny nominace na první místo formou tiskové zprávy. Slavnostní ceremoniál předání cen se bude konat v Brožíkově síni v pátek 22. listopadu. 

Zvláštní ceny: nově soutěž Czech Press Photo začala blízce spolupracovat s Asociací profesionálních fotografů udělením Ceny APF a ERA – Projekt 101. Opět nebudou chybět tradiční ceny Canon Junior Award, Cena UNHCR, Cena PICTOART, Cena Výboru dobré vůle – Nadace Olgy Havlové „Můj život s handicapem.“ Zároveň zasedne dětská porota sestavená Českým rozhlasem, která vybere snímek z odlišné perspektivy. 

Soutěž a výstavu Czech Press Photo 2019 pořádá Czech Photo, o. p. s., pod záštitou primátora hlavního města Prahy a ministra kultury.

Generální partner: Trigema 
Partneři: Olympus, Berlitz, Canon, ProCeram, Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy, EContest, Renomia, ČTK, UNHCR, EIZO, Samsung, Pictoart, Výbor dobré vůle, Nadace Olgy Havlové, APF
Hlavní mediální partner: Český rozhlas 1 – Radiožurnál 
Mediální partneři: Právo, Novinky.cz, Reflex, Lidé a Země, Prima ZOOM, Prague TV