Vybíráme správný krém na rty

9. leden 2020, 10:19
Vybíráme správný krém na rty
Pokožka rtů nemá žádné prostředky ochrany a zvlhčení, proto často schne a vyžaduje speciální péči.

 Pro začátek se ale musíte rozhodnout, s jakým problémem se musí balzám nebo krém na rty vyrovnat.

Výživa

Zpravidla takový krém se používá v chladném ročním období. Obsahuje oleje, vitamíny, má hustou konzistenci a chrání citlivou pokožku rtů před větrem.

Hydratace

Doba, pro kterou je hydratační balzám nebo krém nejvhodnější začíná v létě, když je vzduch suchý a horký a organismus plýtvá více vlhkostí. Součástí tohoto prostředku jsou obvykle rostlinné extrakty.

Ochrana

Hlavním úkolem ochranného krému je vytvořit na rtech ochranné pokrytí, které je zachrání před vysoušením, slunečními paprsky a dokonce i před viry. Právě proto do složení balzámu může patřit nějaký antiseptik. Tyto prostředky lze používat celoročně, protože chrání a vyživují rty.

Léčba

Suchost, praskliny a herpes jsou hlavní problémy rtů, proto součástí léčebných balzámů jsou hojící, antiseptické a antivirové složky.

Složení krému a balzámu

Obvykle je vosk hlavní složkou krémových balzámu. Je to přírodní včelí, karnaubský nebo nějaký jiný. Vyhlazuje pleť, zesiluje ji a poskytuje pružnost a elasticitu, tvoří tenkou ochrannou vrstvu, která brání ztrátě vlhkosti.

Přírodní oleje

Bambusový, kakaový, mangový, jojobový, meruňkový, mandlový, olivový – tyto oleje skvěle vyživují pleť a pečují o ni. Pokud jsou přítomny ve složení krému-balzámu tyto složky, znamená to, že takový produkt poskytne vašim rtům dobrou dávku výživy.

Vitamíny

Složení krému musí obsahovat vitamíny A, E, C a F. Vitamín E se označuje jako vitamín mládí – poskytuje rtům mladý vzhled, vitamín A změkčuje pokožku a vitamín C má totiž protizánětlivé a hojivé vlastnosti.

Rostlinné extrakty

Mohou být různé podle charakteru účinku. Například aloe vera – hydratuje, napomáhá regeneraci pokožky, zmírňuje, má protizánětlivé účinky. Heřmánek totiž hydratuje a má lehké antiseptické vlastnosti.

Med

Výborný hydratační a zmírňující prostředek, navíc disponující protizánětlivým účinkem.

Éterické oleje

Mohou se používat jako voňavé komponenty, ale také plnit i užitečné funkce.

Například olej čajového dřeva má protizánětlivou vlastnost, mátový má osvěžující a eukalyptový olej bojuje s viry.

Azulen

Tato látka je známá svými hydratačními, protizánětlivými a protialergickými vlastnostmi.

Skvalen

Výborně zmírňuje pokožku, odvádí toxiny a je antioxidantem.

UV filtry

Chrání pokožku rtů před UV zářením.

Vyberte si vhodný balzám nebo krém a poskytněte svým rtům výborný stav.