Vládce moří se vrátil na své místo před Grottou

23. červenec 2014, 15:34
Vládce moří se vrátil na své místo před Grottou

Neptun je zpět na svém původním místě v Havlíčkových sadech, i když pouze jako kopie vzácného díla Bohuslava Schnircha. Originál sochy byl v 90. letech z parku odcizen, a když se znovu našel, nechala městská část Praha 2 vyrobit jeho repliku. V pátek 18. července 2014 převzali zástupci městské části Praha 2 hotové dílo od sochaře Vojtěcha Adamce, který byl pověřen restaurováním původní sochy a výrobou dvou kopií.

 Neptun tak nyní dotváří romantickou scenérii Grotty a čeká pouze na spuštění vodních prvků, aby se mohl beze zbytku ujmout vlády nad vodní říší. Fontána, která ho obklopuje, bude zprovozněna v nejbližších dnech.

„Je to taková krásná tečka za náročnou rekonstrukcí Havlíčkových sadů, k níž jsme se rozhodli v 90. letech. Neptun je posledním sklíčkem, scházejícím v mozaice obnovené Grébovky. Zároveň je jakýmsi srdcem Grotty a bez něj dílo, jakkoliv krásné, nebylo úplné. Vzhledem k technickým problémům – k nimž patřil už samotný výběr vhodného materiálu pro repliku a také skutečnost, že se sochař musel potýkat s prasklinami v kameni – se dokončení Neptuna poněkud pozdrželo. Jsme však rádi, že už při letošním Vinobraní na Grébovce se vládce vodní říše zaskví v celé své majestátnosti,“ říká starostka Jana Černochová.

Originál Neptuna vytvořil v 70. letech 19. století z jemného pískovce sochař Bohuslav Schnirch na návrh architekta Jana Vorlíčka. Někdy na počátku 90. let 20. století socha z parku zmizela. Když pak městská část Praha 2 v roce 1999 převzala Grébovku do své správy, Neptun už v ní chyběl. Nenašel se ani v údajném úložišti v zázemí zahradnické firmy Ekolia v Praze 4. Když pak městská část sochu při rekonstrukci chtěla vrátit na své místo, začalo složité pátrání. Neptuna se podařilo objevit v zahradě tvrze Třebotov, jejíž majitel Jiří Sedláček údajně o původu díla nic netušil. Nakonec došlo k dohodě, že od něj městská část sochu koupí a zároveň nechá vyrobit dvě sekané kopie. Jednu pro dosavadního majitele a druhou umístí na původní místo před umělou jeskyní Grottou.

O dalším osudu originálu sochy Neptuna se zatím nerozhodlo. Jedna z variant je umístit ho v Novoměstské radnici do té doby, než najde své stálé místo v lapidáriu Národní galerie.